Slechts 1 op de 20 Belgische vrouwen ambieert topfunctie

Slechts 1 op de 20 Belgische vrouwen mikt op een functie als CEO of algemeen directeur, tegenover bijna 1 op de 5 Belgische mannen. Dat blijkt uit een internationale studie van rekruteringsspecialist Hays. Bij de ons omringende landen doet enkel Nederland het slechter met 3,5 procent.
CHASSENET / BSIP
Archieffoto

Tegelijk nuanceert de rekruteringsspecialist het cijfer. "Het is maar de vraag of we de ambitie van iemand enkel maar mogen afrekenen op het feit of ze CEO willen worden of niet. Alsof enkel CEO's ambitieuze werknemers zouden zijn", klinkt het.

Andere cijfers uit de studie bevestigen dat de resultaten niet zo eenduidig mogen worden geĆÆnterpreteerd. Zo tonen Belgische vrouwen zich wel ambitieus wanneer het gaat over jobs op middelhoog niveau. "1 op de 2 Belgische vrouwen stelt dat ze minstens een functie als manager wil om zich succesvol te voelen. Bij mannen is dat 30 procent."

Nog volgens het onderzoek vindt 30 procent van de vrouwelijke ondervraagden dat ze niet dezelfde carriĆØremogelijkheden hebben als hun mannelijke collega's. Ze hebben ook geen hoge pet op van de inspanningen die de bedrijven leveren op vlak van gendergelijkheid. Zowat 44 procent stelt dat hun bedrijf geen diversiteitsbeleid heeft, 32 procent weet niet of er binnen het bedrijf een dergelijk beleid bestaat.

Positief vinden de onderzoekers dat Belgische mannen zich blijkbaar bewuster worden van problematiek rond de bestaande loonkloof tussen mannen en vrouwen. "80 procent van de mannen denkt dat vrouwen en mannen met dezelfde capaciteiten gelijk worden betaald of verloond terwijl slechts 52 procent van de vrouwen hiervan overtuigd is. Echter, in vergelijking met vorig jaar gaan mannen erop vooruit, want toen ging nog 93 procent van de Belgische mannen ervan uit dat mannen en vrouwen gelijk worden betaald of verloond."

Voor de studie, naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag op 8 maart, werden wereldwijd meer dan 11.500 mannelijke en vrouwelijke respondenten ondervraagd.

Meest gelezen