Wouter Deprez: "Wellicht niet einde van verhaal Essers"

Het Genkse transportbedrijf Essers mag elf hectare bos naast zijn terrein kappen om uit te breiden. Dat besliste de Vlaamse regering vandaag. Elders worden nieuwe bomen aangeplant ter compensatie. Volgens cabaretier Wouter Deprez is dit niet het einde. "De wereld vandaag" op Radio 1 sprak met hem.

Cabaretier Wouter Deprez toonde zich eerder een fel tegenstander van de uitbreiding en het verlies aan natuurgebied. Hij trok van leer tegen Minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V). In "De wereld vandaag" (Radio 1) zegt Deprez dat de beslissing niet als een verrassing komt maar dat het verhaal wellicht nog niet te einde is.

Is alles nu voor niets geweest?

“Het stond in de sterren geschreven dat de Vlaamse regering deze beslissing zou nemen, omdat ze zich onwankelbaar en onverzettelijk wil tonen."

"Het was fijn geweest als de Vlaamse regering diezelfde onverzettelijkheid had toegepast op de voorwaarden die ze zelf hadden aan Essers hadden opgelegd bij een vorige uitbreiding. Toen was gevraagd dat het juridisch verankerd zou worden dat er geen uitbreiding meer zou komen. We zijn nu een paar jaar verder en er wordt een uitzondering gemaakt."

"Ik denk trouwens dat het de bedoeling was om deze beslissing al veel vroeger te nemen maar dat de Vlaamse regering de heisa errond allesbehalve aangenaam vond en dus wachtte tot de storm was gaan liggen.”

Is de storm gaan liggen of begin jij opnieuw?

“Ik heb daar geen persoonlijk belang bij, maar ik geloof dat een aantal natuurverenigingen menen dat er genoeg juridisch basis is om hiermee naar de Raad Van State te stappen en deze beslissing aan te vechten. Als dat de volgende stap wordt, denk ik niet dat dit nu het laatste hoofdstuk is.”

De beslissing van de Vlaams regering voorziet wel compensatie. Er komt 13.2 ha nieuw eikenberkenbos in Opglabbeek en 1 ha schraal grasland in Zonhoven. Minister Schauvliege zegt dat dit meer natuur is dan in de huidige situatie.

“Die compensatiemaatregelen zijn juridisch vastgelegd, dus dat nu voorstellen als een extra inspanning lijkt me niet te kloppen, dat zou ik moeten nakijken. Bovendien zijn we daar nog niet. Als de natuurverenigingen naar de Raad Van State stappen, is dit verhaal nog niet ten einde. Er is een milieujurist die al duidelijk stelde dat de foute procedure is gevolgd om te mogen uitbreiden, dus daar zijn we nog wel een tijdje zoet mee.”

Schauvliege zegt ook dat het stuk natuur dat verdwijnt geen historisch kernbos was. Het bos is destijds aangelegd voor de mijnen, dus we krijgen nu de kans om een ‘beter’ bos aan te planten, aldus de minister.

“Ik ben geen specialist, maar als je spreekt met kenners zeggen die allemaal dat het grote voordeel van een bestaand bos is dat je een goede grondlaag hebt. Het duurt 50 jaar voor je bij een nieuw aangeplant bos zo’n goede laag krijgt, dus wat dat betreft heeft dat bestaande bos zeker een grote ecologische waarde.”

“Ten tweede; eigenlijk moest het bos in waarde verhoogd worden en omgezet zijn naar eikenberkenbos. Dat was een voorwaarde bij een vorige uitbreiding van Essers. De afgelopen weken werd al duidelijk dat de verhoging van die natuurwaarde te laat gestart is, enkel gedeeltelijk werd uitgevoerd en vorig jaar zelfs gestopt is omdat er toch een uitbreiding zou komen.

"Als de Vlaamse regering nu de ecologische waarde van dat bos in twijfel trekt, dan bekent ze eigenlijk dat men amper heeft toegekeken op wat moest gebeuren. Dat vind ik dus een zwak argument.”

Meest gelezen