120 miljoen euro voor bijkomende plaatsen in basisonderwijs

15 steden en gemeenten in Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest krijgen de komende 3 jaar in totaal 120 miljoen euro voor extra plaatsen in het basisonderwijs. Dat heeft de Vlaamse regering beslist. Het gaat vooral om gemeenten uit de provincie Antwerpen en uit de Vlaamse rand rond Brussel, omdat de dreiging van een plaatstekort daar het grootst is.

Tot nu toe werd het budget voor bijkomende plaatsen elk jaar ad hoc toegekend. Minister van Onderwijs Hilde Crevits (C&V) kiest nu voor een andere manier om de middelen toe te kennen. Ze doet dat ook ineens voor een periode van drie jaar, tot 2018 dus. Op die manier kunnen de betrokken steden en gemeenten op langere termijn projecten realiseren.

Dankzij een capaciteitsmonitor, die vraag en aanbod in kaart brengt, heeft ze beter zicht op waar er een tekort aan plaatsen dreigt.

Op basis van de beschikbare gegevens heeft ze beslist om de steden en gemeenten die tegen het schooljaar 2020-21 minstens honderd plaatsen tekort te hebben in het gewoon basisonderwijs. Zo komt ze aan een lijst van 15 steden en gemeenten, plus het Brussels Hoofstadelijk Gewest. Elk jaar gaat er 40 miljoen euro naar uitbreiding.

De stad Antwerpen staat bovenaan de lijst, waar tegen 2020-2021 een tekort van 7.679 plaatsen worden verwacht. Nog vier andere Antwerpse gemeenten krijgen middelen. Zes gemeenten komen uit de brede rand uit Brussel. De stad Gent krijgt over drie jaar in totaal negen miljoen euro.

De capaciteitsmiddelen komen bovenop die voor reguliere scholenbouw en die in het kader van het PPS-programma "Scholen voor Morgen". Nieuw is ook dat scholen in heel Vlaanderen en Brussel zullen kunnen rekenen op huursubsidies. Tot nu toe kon dat enkel voor scholen in de gemeenten die capaciteitsmiddelen kregen.

Meest gelezen