Medicijn tegen longaandoening alleen terugbetaald als patiënt stopt met roken

Een duur geneesmiddel tegen de ernstige aandoening longfibrose wordt alleen terugbetaald als de patiënt stopt met roken. Dat meldt het Riziv.
© BSIP / Reporters

Het geneesmiddel Ofev verlicht de klachten bij longfibrose: kortademigheid en het gevoel te stikken. Maar een behandeling met het geneesmiddel kost 30.000 euro per jaar en het Riziv verbindt nu voorwaarden aan de terugbetaling ervan. 

Zo moet de patiënt via een urinetest bewijzen dat hij of zij al minstens 4 weken niet meer rookt. "Het is ook vanuit medisch standpunt belangrijk dat de patiënt stopt met roken. Dat is belangrijk voor het genezingsproces", zegt Ri De Ridder van het Riziv.

"Je mag ook een stukje beroep doen op de verantwoordelijkheid van de patiënt. Je hebt een ernstig zieke patiënt waarvan experts zeggen, als die blijft roken, dan blijft hij schade toebrengen aan zijn toestand. Het is dus in de eerste plaats van belang voor de patiënt zelf."

In totaal gaat het over een 40-tal patiënten. Een aantal longspecialisten zijn het niet eens met de beslissing en overleggen daarom binnenkort met minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD). 

"Voorwaarde kan wel"

Het koppelen van de terugbetaling van het geneesmiddel aan de levensstijl van mensen lokt heel wat discussie uit. In tegenstelling tot de longspecialisten vindt bijvoorbeeld hoogleraar medische ethiek Paul Schotsman dat het Riziv wel eisen kan stellen.

Er zijn immers andere aandoeningen waarbij dat nu al gebeurt, bijvoorbeeld bij een levertransplantatie. "Daar vraagt met al enkele jaren dat de patiënt die in aanmerking komt voor een transplantatie minstens zes maanden niet zou drinken", zegt Schotsman. "Dat is een beetje parallel met wat hier wordt voorgesteld."

Meest gelezen