Choco hoeft geen chocolade te bevatten, zegt rechter

Warenhuisketen Delhaize mag zijn hazelnootpasta "choco" blijven noemen, ook al zit er geen chocolade in. Dat was niet naar de zin van concurrent Ferrero, de producent van Nutella. Dat melden De Tijd en L'Echo. Delhaize gebruikt "choco" enkel om aan te geven hoe pasta smaakt en insinueert nergens dat chocolade een ingrediënt is. Bovendien kan "choco" in het dagelijkse leven ook een afkorting zijn van "chocoladepasta" of "chocopasta".
usage worldwide, Verwendung weltweit, Modelfreigabe vorhanden., Model released.

De Italiaanse voedingsproducent Ferrero (niet alleen bekend van Nutella, maar ook van Ferrero Rocher) had een klacht ingediend tegen winkelketen Delhaize. De Italianen vonden het niet kunnen dat Delhaize een hazelnootpasta van zijn huismerk "choco" noemt, ook al zit er geen chocolade in.

Ferrero eiste dwangsommen tussen 1.250 en 100.000 euro per inbreuk. De Brusselse handelsrechtbank heeft het bedrijf echter nul op het rekest gegeven. Delhaize gebruikt het woord "choco" alleen maar om aan te geven hoe de hazelnootpasta smaakt en insinueert bovendien ook nergens dat chocolade een ingrediënt is, oordeelde de rechter. Bovendien kan "choco" in het dagelijkse leven ook een afkorting zijn van "chocoladepasta" of "chocopasta" en niet noodzakelijk enkel van "chocolade".

In tegenstelling tot het begrip "chocolade" is het gebruik van het woord "choco" niet in reglementen en voorschriften gegoten. Met andere woorden: Delhaize mag zijn hazelnootpasta "choco" noemen, ook al zit er dus geen chocolade in. De benaming geeft duidelijk aan hoe het product smaakt. Naar choco, dus.

Wanneer is chocolade "chocolade"?

Het gebruik van het begrip "choco" is dus niet gereglementeerd, in tegenstelling tot "chocolade". Daar bestaan bijzonder gedetailleerde en zeer strikte richtlijnen over. Een Koninklijk Besluit uit 2004 licht uitvoerig toe wat de voorwaarden en vereisten zijn waaraan chocolade, chocoladeproducten, cacao en cacaoproducten dienen te voldoen.

Wat is cacao, cacaopoeder, cacaoboter? En wat mogen we verstaan onder chocolade en chocoladepoeder? Het precieze onderscheid tussen melkchocolade en witte chocolade? Gevulde chocolade en praline? Wanneer mag een producent "chocolade" op het etiket van zijn product vermelden? Dat -en nog veel meer- kunt u in dit "chocoladebesluit" ontdekken.

AP2010

Ook tweede klacht van Ferrero tegen Delhaize verworpen

Ook voor een tweede klacht tegen Delhaize ving Ferrero bot. Ferrero had geklaagd over de manier waarop Delhaize in zijn reclames over palmolie communiceert. Palmolie heeft geen al te beste reputatie. Delhaize pakt uit met het feit dat zijn hazelnootpasta geen palmolie bevat, wat die duurzamer, gezonder en minder vet zou maken dan de traditionele smeerpasta's.

Volgens Ferrero zijn de claims gericht tegen Nutella, maar de handelsrechtbank is hen daar niet in gevolgd. De rechter oordeelde dat de consument misschien liever geen palmolie in zijn producten heeft, maar dat komt niet noodzakelijkerwijs alleen door de reclameclaims van Delhaize. Ze hoeven niet verboden te worden, omdat niet bewezen is dat ze niet kloppen.

Meest gelezen