Uitstel voor invoering van GAS-boetes?

Sommige gemeenten vrezen dat ze de invoering van GAS-boetes zullen moeten uitstellen, anderen dat ze hun sanctionerende ambtenaren moeten verbieden om nog langer boetes uit te schrijven. De provinciale scholen die de verplichte opleiding organiseren, zijn daarmee gestopt omdat ze te weinig kandidaten hebben.

De zogenoemde "sanctionerende ambtenaar" - die de gemeenten in dienst nemen om de vaststelling en de afhandeling van GAS-overtredingen op te volgen - is verplicht om een opleiding van 20 uur te volgen. Daarin worden de algemene principes van het strafrecht en de GAS-wetgeving uitgelegd, er is ook een onderdeel cursusbeheersing. Kandidaten moeten slagen voor een examen voor ze officieel benoemd kunnen worden.

De opleidingen moeten volgens KB op provinciaal niveau gegeven worden, door de politiescholen of bestuursscholen. Die zijn echter gestopt met het aanbieden van de cursus. Er waren onvoldoende kandidaten om die nog tegen een betaalbare prijs te kunnen organiseren. Gemeenten die net een sanctionerende ambtenaar hebben aangenomen, of dat van plan zijn, kunnen die dus niet op cursus sturen. Ook gemeenten die al GAS-boetes uitschrijven, maar waar de sanctionerende ambtenaar vertrekt en er vervanging nodig is, hebben dat probleem.

Zonder een opleiding zijn de boetes waartoe de ambtenaar beslist, niet wettig. Sommige gemeenten vrezen dat ze de invoering van GAS-boetes dus zullen moeten uitstellen, anderen dat ze hun ambtenaren moeten verbieden om nog langer boetes uit te schrijven.

De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) dringt aan op een oplossing. "Het KB verplicht een opleiding op provinciaal niveau, maar op dat niveau zijn er te weinig kandidaten om die opleiding kosteloos te kunnen aanbieden", zegt stafmedewerker politie en veiligheid Melissa Rasschaert. "Over heel Vlaanderen bekeken wachten wel 10 tot 15 kandidaten om die cursus te kunnen volgen. Éen provinciale school zou alle kandidaten uit Vlaanderen moeten kunnen opleiden, dan hoeven ze niet lang te wachten."

De VVSG dringt er bij Binnenlandse Zaken op aan dat het Koninklijk Besluit in die zin wordt aangepast.

Meest gelezen