Sociaal experiment Broederlijk Delen brengt lot Colombiaanse boeren tot bij ons

Een ambtenaar aan je deur die je komt vertellen dat je onteigend wordt? In Colombia is het de realiteit, maar in Vlaanderen is het ongezien. Met dat uitgangspunt voerde Broederlijk Delen in december een sociaal experiment uit in de Vlaams-Brabantse gemeente Malderen.

Met een filmpje over dat experiment, waarmee Broederlijk Delen haar campagne ("Met een leven speel je niet") vandaag aftrapte, hoopt de ngo ook de rest van Vlaanderen bewust te maken van de problematiek van landroof in het Zuid-Amerikaanse Colombia.

Broederlijk Delen hangt zijn campagne op aan drie "sterke vrouwen" die vreedzaam strijden tegen de landroof door multinationals en overheid. Bij de voorstelling kwam Deyanira Gonzalias aan het woord. Zij werkt voor een organisatie die de bevolking informeert over haar rechten en ze zo weerbaarder probeert te maken tegen de multinationals.

"Onze grond is van onschatbare waarde: enorm vruchtbaar en rijk aan grondstoffen", zei Gonzalias. "Toch is meer dan de helft van de grond in handen van slechts 1 procent van de bevolking." De vrouw getuigde over de (doods)bedreigingen die tegen medestanders en boeren geuit worden om ze te overtuigen hun eigendom te verlaten.

"Ver-van-ons-bedproblematiek tastbaarder te maken"

Met het sociaal experiment in Malderen hoopt Broederlijk Delen deze ver-van-ons-bedproblematiek tastbaarder te maken voor de hele bevolking. Daarvoor zijn ook acht Colombiaanse gasten uitgenodigd die in heel Vlaanderen zullen getuigen over hun strijd, wordt er een debat en een tentoonstelling georganiseerd en is er de koffiestopdag, een vaste waarde in de campagne.

Er loopt ook een petitie, waarvoor Broederlijk Delen op 100.000 handtekeningen rekent. Met die petitie moeten de Belgische, Europese en Colombiaanse overheden overtuigd worden deze problematiek mee aan te pakken. "Er zijn geen Belgische bedrijven rechtstreeks betrokken bij mensenrechtenschendingen, maar we weten wel dat energiebedrijven steenkool uit Colombia aankopen", zegt beleidsmedewerker Wies Willems. "We willen hen hiermee oproepen tot waakzaamheid."

Meest gelezen