Tieners beginnen later aan seks

Tieners worden weer later seksueel actief. Dat blijkt uit een 4-jaarlijks onderzoek van de Universiteit Gent bij bijna 10.000 jongeren tussen de 13 en de 17. Uit de bevraging blijkt dat de helft van de jongeren in het middelbaar op 18 jaar nog geen seks had gehad. Dat bleek ook al uit eerder onderzoeken, maar nieuw is nu dat de groep die wel al seksueel actief is, dat pas wordt in de laatste graad van het middelbaar onderwijs.

Er zijn verschillende verklaringen mogelijk, zegt Boris Cruyssaert van expertisecentrum Sensoa. “Een ervan is dat jongeren nu meer en betere seksuele vorming krijgen op school. Jongeren die dat krijgen, beginnen doorgaans later en meer bewust aan seks.” Maar Cruyssaert heeft ook een andere verklaring: “Er zijn ook meer jongeren met een allochtone achtergrond die om religieuze redenen later aan seks beginnen.”

Doordat Vlaamse jongeren steeds opener over het onderwerp praten, beginnen ze niet vroeger aan seks - zoals je zou kunnen vermoeden- maar gaan ze er bewuster mee om en durven ze er volgens de onderzoekers waarschijnlijk net openlijker voor uitkomen dat ze er op jonge leeftijd nog niet klaar voor zijn. “Ze laten zich minder onder druk zetten”, zegt Lies Verhetsel van Sensoa.

"Zo vroeg mogelijk beginnen met voorlichting"

“Dat jongeren vroeger met seks zouden beginnen als je met hen over seks praat, is dus een fabeltje”, besluit Verhetsel. “Het omgekeerde is waar: jongeren die niets weten over seksualiteit, gaan net veel meer zelf op zoek naar hun informatie en kunnen zo bij verkeerde bronnen uitkomen, waardoor ze niet goed weten wat ze moeten verwachten van seks.” Goede, aangepaste voorlichting en daar zo vroeg mogelijk mee is dus de boodschap, volgens Sensoa.

Traditioneel is er ook een verschil tussen jongeren in de verschillende studierichtingen. Jongeren in het ASO starten gemiddeld iets later dan hun leeftijdgenoten in het BSO. Jongeren uit het TSO zitten daar zowat middenin. Dat bleek al uit eerdere onderzoeken, maar uit het recentste onderzoek blijkt dat die verschillen kleiner worden.

Meest gelezen