"Nooit zoveel werknemers langdurig ziek thuis"

Nog nooit waren zoveel werknemers langdurig ziek. Dat zegt HR-dienstverlener SD Worx. Volgens hun berekeningen zit nu een recordaantal mensen langer dan 1 maand ziek thuis. Meer en meer ziekteverzuim is gerelateerd aan stress en hoge werkdruk. "Er is nood aan een pro-actief beleid over werkbaar werk", is de boodschap.

SD Worx onderzocht het ziekteverzuim bij bijna 18.000 Belgische ondernemingen. In 2008 bedroeg het langdurig ziekteverzuim nog 1,75 procent, vorig jaar is dat gestegen naar 2,81 procent. Dit cijfer vertegenwoordigt het gemiddeld aantal dagen ziekte langer dan één maand ten opzichte van het aantal dagen dat iemand zou moeten werken.

Het ziekteverzuim treft iedereen: mannen en vrouwen, arbeiders en bedienden, voltijdse en deeltijdse medewerkers. Geen enkele categorie steekt substantieel boven de andere uit. Er zijn ook geen opvallende verschillen tussen sectoren. Langdurig ziekteverzuim komt bijvoorbeeld niet noodzakelijk vaker voor in sectoren met een fysiek zware arbeid.

"Meer en meer ziekteverzuim is gerelateerd aan stress en hoge werkdruk", zegt Tony Swinnen, manager HR Research & Development van SD Worx. "Het geeft aan dat ons werk zwaarder en complexer geworden is, en niet helemaal aangepast aan de noden van vandaag."

Het hoge cijfer maakt het nog belangrijker om een pro-actief beleid te voeren rond "werkbaar werk". "Werk wordt steeds complexer, of het nu om technische, administratieve of creatieve jobs gaat. De huidige werkorganisatie is niet aangepast aan die nieuwe inhoud en vereisten. Werkgevers, werknemers en de overheid zullen moeten nadenken om het werk anders te organiseren en vooral over hoe we werk en leven opnieuw in balans brengen."

Meest gelezen