België gaat EU-missie in Mali leiden

Ons land gaat het aantal soldaten in het Noord-Afrikaanse land Mali verdubbelen en de leiding overnemen van de Europese militaire missie in dat land overnemen. De EU-missie is bedoeld om het Malinese leger op te leiden voor de strijd tegen moslimextremisten.

Sinds het midden van 2014 zijn er ongeveer negentig Belgische militairen aanwezig in Mali. Ze nemen er deel aan de EUTM-missie van de Europese Unie voor de opleiding van het Malinese leger.

Op vraag van Frankrijk -een vraag van net na de terreuraanslagen van 13 november in Parijs- heeft de regering nu beslist om het aantal militairen op te trekken naar 175 en dat voor een periode van zeker een jaar vanaf juli.

Meer nog: volgens Defensie zal ons land in juli ook de leiding van de EUTM-missie in Mali overnemen van Duitsland. Daarvoor zouden nog eens een dertigtal militairen worden ingezet, vooral dan mensen van de staf.

De EUTM-missie werd in 2013 opgezet en is een bijdrage van de Europese Unie om het Malinese leger op te leiden voor de strijd tegen moslimextremisten in het noorden van het land. Terroristische groepen hebben einde 2012 en begin 2013 daar een tijd het noorden van Mali bezet. Ze werden er begin 2013 verdreven door Franse militairen, maar de toestand blijft er erg instabiel. In totaal zijn er nu 578 EU-miiltairen betrokken bij de operatie in Mali.

VN-basis aangevallen in Noord-Mali

Dat de EU-opleiding geen luxe is, is vandaag nog eens aangetoond. In de historische stad Timboektoe in het noorden van het land hebben onbekenden een basis van de VN-politie in Mali aangevallen.

Ze brachten een voertuig tot ontploffing vlakbij de poort en drongen de basis binnen. Bij de aanval zijn vier terroristen en één Malinese militair gedood. 

Elders in de buurt is een patrouille van het Malinese leger onder vuur gekomen. Het is niet duidelijk of er daarbij doden zijn gevallen.

De heisa in Mali begon in 2012. Na de val van de Khaddafi-dictatuur in Libië raakten toen veel wapens verspreid in de Sahara en de Sahel. Eerst namen nationalistische rebellen van de Toeareg-minderheid de controle over het noorden van Mali over. Daarna werden die verdreven door moslimextremisten die banden hadden met Al Qaeda. Het Malinese leger pleegde een staatsgreep, maar bleek niet bij machte om de situatie recht te zetten. Begin 2013 verjoegen Franse militairen de moslimbendes uit Noord-Mali en sindsdien is daar een VN-vredesmacht gelegerd.

Meest gelezen