Crevits: "Minder eindtermen, duidelijker geformuleerd"

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) wil de eindtermen in het onderwijs opkuisen. "Want er zijn er ontzettend veel en ze zijn vaak heel ingewikkeld geformuleerd", klinkt het. Daarom lanceert de minister nu het debat "Van Lerensbelang" dat op termijn moet uitmonden in opgefriste eindtermen. Maar een volledige tabula rasa wordt het in elk geval niet.

De eindtermen bepalen wat leerlingen moeten kennen en kunnen op het einde van het lager en secundair onderwijs. Maar helemaal up-to-date zijn ze niet meer. "Sommige eindtermen zijn twintig jaar oud. Intussen is de samenleving volledig veranderd. Het is goed dat we nu eens kijken wat er cruciaal is en wat we belangrijk vinden dat jongeren kennen en kunnen", aldus Crevits in "De ochtend" op Radio 1.

De bedoeling: minder eindtermen en heldere formuleringen, die beter toepasbaar zijn voor leerkrachten en minder lange leerplannen met zich meebrengen.

Op die manier zullen leerkrachten ook wat creatiever te werk kunnen gaan, hoopt de minister. "Leerkrachten mogen best wel weten wat we als overheid verwachten, maar ze mogen daarnaast ook een stukje creativiteit toepassen. Ook wiskundelessen kunnen bijvoorbeeld toepassingsgericht zijn. Het is belangrijk dat je als leerkracht weet dat de overheid dat oké vindt."

"Geen revolutie"

Crevits benadrukt dat ze geen nieuwe revolutie predikt. "De eindtermen gaan niet op de schop. Dat is absoluut niet de bedoeling. Wel kunnen een aantal verouderde eindtermen weg en misschien zijn ook wel enkele nieuwe aan de orde."

De minister maakt zich ook sterk dat de vernieuwde eindtermen geen extra administratieve last met zich zullen meebrengen. "De inspectie bekijkt niet langer of scholen alles op papier hebben voldaan, maar wel hoe het totale kwaliteitsbeleid is. Op welke manier probeer je een groep tot eindtermen te brengen? Zo gaan we meer uit van de sterkte van de school zelf."

De komende vijftig dagen gaat Crevits in debat met het veld: leerkrachten, ouders en verenigingen. Er komt ook een website waar ideeën kunnen gedeeld worden. Daarna zal het parlement de eindtermen proberen vast te klikken.

Meest gelezen