Archiefbeeld

Hoed u voor "vriendschapsfraude": 5 tips

De federale politie roept slachtoffers van zogenoemde vriendschapsfraude op om een klacht in te dienen. Onder meer via datingsites proberen fraudeurs geld af te troggelen van goedmenende mensen die op zoek zijn naar vriendschap of liefde. Een heleboel verdachte uitspraken/handelingen kunnen dergelijke fraudeurs ontmaskeren voor het te laat is. We zetten de belangrijkste op een rij.

Vriendschapsfraude is een manier van oplichting waarbij vreemden via het internet mannen of vrouwen contacteren voor een vriendschapsrelatie. Eens er een vertrouwensband is gegroeid, blijken hun bedoelingen breder te zijn en beginnen ze geld te vragen.

Deze manier van fraude komt steeds vaker voor. De federale politie roept mensen die met anderen in contact komen via het internet dan ook om op voldoende wantrouwen aan de dag te leggen. "Vooral als ze die persoon niet echt kennen", zegt Peter Dewaele van de federale politie in een reportage in "Koppen" die vanavond wordt uitgezonden.

Dewaele roept slachtoffers ook op om een klacht in te dienen. In de "Koppen"-reportage legt hij uit waar en hoe dat kan:

Hoe kunt u fraudeurs ontmaskeren?

In de "Koppen"-reportage komen ook enkele getuigen aan het woord die zelf slachtoffer waren van vriendschapsfraude. Ook een vrouw die zelf niet opgelicht werd omdat ze op tijd doorhad dat er iets niet pluis was, getuigt. Via een Facebooksite probeert ze nu andere slachtoffers te helpen en mensen op verdachte uitspraken/handelingen te wijzen die fraudeurs (ook scammers genoemd) kunnen ontmaskeren.

Ook de federale politie heeft een aantal tips. We zetten de belangrijkste op een rijtje.

1. Soldaat op missie of rondreizende zakenman

Scammers zijn vaak te herkennen aan het profiel dat ze voor zichzelf aanmaken. Vaak zijn het zogezegd soldaten op missie in oorlogsgebieden of rondreizende zakenmannen. Hun namen en foto's zijn vervalst.

Ze beweren dat ze niet geïnteresseerd zijn in vrouwen in hun eigen land en daarom op zoek zijn naar een vrouw in België.

2. Achter de foto van die mooie vrouw zit een fraudeur

Scammers zijn vaak mannen, maar dat betekent niet dat alleen vrouwen het slachtoffer kunnen worden. Ook mannen die via het internet op zoek zijn naar een vrouw, kunnen in de val trappen. Hoed u voor foto's van mooie vrouwen bijvoorbeeld: "Het kan zijn dat achter die foto iemand van 50 uit een criminele bende met u chatgesprekken voert en u eigenlijk in de waan laat dat u in contact bent met een slachtoffer dat geld nodig heeft of met een mooie vrouw bijvoorbeeld", zegt Peter Dewaele.

Twijfelt u aan de echtheid van de foto, dan kan een zoektocht via Google search meer informatie opleveren. Als u dezelfde foto verschillende keren tegenkomt met verschillende namen erbij, dan hebt u "prijs".

3. Wantrouw snelle overschakeling naar sociale media

Scammers vragen vrij snel over te schakelen op andere chatsites of sociale media, zoals Yahoo Messenger, Skype en Facebook. Of ze vragen een e-mailadres. Een kijkje op hun profiel kan vaak al alarmbellen doen rinkelen. Als ze bijvoorbeeld bevriend zijn met een heleboel vrouwen uit verschillende delen van de wereld.

Laat u ook niet vangen door profielen op LinkedIn of About.me. Die kunnen net zo goed vals zijn.

4. Wie geld vraagt, is verdacht

Eenmaal er een hechtere vriendschapsband is via de chatgesprekken, zullen de scammers geld beginnen vragen, bijvoorbeeld voor een vliegtuigticket zodat ze u kunnen komen bezoeken, of soms proberen ze geld in te zamelen voor noodlijdende kinderen in de oorlogsgebieden waar ze zogezegd vertoeven.

5. Wantrouw anonieme overschrijvingen

Wees erg op uw hoede als u gevraagd wordt om geld via een anonieme manier over te schrijven, zoals via Western Union of Moneygram, en niet via een internationale overschrijving. Op die manier kunt u namelijk achteraf niet controleren op welk soort rekening het geld gestort is. Dat is een extra "grote waarschuwing" dat er iets aan de hand is, zegt de politie.

Bekijk hier de volledige reportage van "Koppen"

Meest gelezen