Strijd tegen tienerpooiers opgevoerd nu slachtoffers steeds jonger worden Auteur: Belga

ma 25/01/2016 - 13:42 Belga Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) voert de strijd tegen tienerpooiers op en gaat onder meer taxichauffeurs en hotelreceptionisten aanmoedigen om verdachte situaties te melden. Uit een nieuw onderzoek van Child Focus blijkt dat er de afgelopen twee jaar zestig slachtoffers bekend raakten. Het werkelijke aantal jonge meisjes dat in de prostitutie verzeilde, is wellicht een veelvoud van dat cijfer.

De Vlaamse overheid heeft het vanaf nu niet langer over "loverboys", een term die een te soft beeld van de daders geeft. Voortaan wordt de term tienerpooiers gehanteerd: mensenhandelaars die tieners doelbewust aanhankelijk maken om hen vervolgens uit te buiten in de prostitutie.

reporters

Child Focus ging praten met onder meer justitie en politie en concludeerde dat het fenomeen de jongste twee jaar in opmars is. "Het aantal slachtoffers bedraagt naar alle waarschijnlijkheid een veelvoud van zestig", zegt beleidsmedewerker Yasmin Van Damme. "Ze worden ook steeds jonger, één meisje werd zelfs gerekruteerd toen ze elf was."

Meestal gaat het om meisjes, maar ook jongens raken soms betrokken. De rode draad is dat ze een laag zelfbeeld hebben, op zoek zijn naar aandacht of affectie en vaak reeds alle geledingen van de jeugdhulp hebben doorlopen.

De daders zijn meestal tussen 20 en 30 jaar oud, blijkt uit het onderzoek. Ze hebben vaak een lage scholingsgraad, een moeilijke thuissituatie en een verleden in de kleine criminaliteit. Dat compenseren ze met een verzorgd voorkomen en een vlotte babbel.

Extra aandacht

Vandeurzen besteedt vanaf dit jaar extra aandacht aan het fenomeen. Beroepsgroepen als hotelreceptionisten en taxichauffeurs worden gecontacteerd en toegeleid naar de nog uit te bouwen website tienerpooiers.be, waar de signalen worden uitgelegd.

"Midden dit jaar komt er ook bijkomende capaciteit in de gemeenschapsinstellingen", zegt hij. "Een vijftiental plaatsen in de bijzondere jeugdhulp wordt specifiek uitgerust voor deze slachtoffers, zodat we er een zestigtal op jaarbasis kunnen helpen."