Jihad-kenner AlDe'emeh in verdenking gesteld voor valsheid in geschrifte Auteur: Floor Bruggeman, Kathleen Heylen, Gianni Paelinck

ma 11/01/2016 - 10:39 Update: ma 11/01/2016 - 22:12 Floor Bruggeman, Kathleen Heylen, Gianni Paelinck Islamoloog en jihad-kenner Montasser AlDe'emeh is officieel in verdenking gesteld voor valsheid in geschrifte. AlDe'emeh zou een terreurverdachte een vals document hebben gegeven, zodat die zijn vrijlating kon vragen. Vanmorgen werd hij opgepakt in Sint-Jans-Molenbeek na huiszoekingen in het kader van een antiterreuronderzoek. Hij is na verhoor opnieuw vrijgelaten onder voorwaarden.

Bij in totaal vier huiszoekingen in Sint-Jans-Molenbeek, Mechelen en Antwerpen werden drie mensen opgepakt, onder wie dus AlDe'emeh en twee broers. Het gerecht pakte hen op in een federaal onderzoek naar terrorisme. Alle drie zijn ze in verdenking gesteld voor valsheid in geschrifte.

Er zijn vermoedens dat AlDe'emeh een terreurverdachte die sinds eind november in de cel zit, geholpen zou hebben door het opstellen van een vals getuigschrift over een deradicaliseringstraject.

De verdachte werd opgepakt omdat hij naar Syrië zou hebben willen vertrekken, hij zit in de cel op verdenking van deelname aan de activiteiten van een terroristische groep. Voor de raadkamer legde hij een document voor dat hij gekregen zou hebben van AlDe'emeh. Daarin staat dat de man bij AlDe'emeh een deradicaliseringscursus gevolgd zou hebben.

De speurders vermoeden dat dat document vals is en er is een nieuw onderzoek geopend. In het kader daarvan viel de politie vanmorgen binnen bij Alde'emeh en in het centrum "De Weg Naar" in Sint-Jans-Molenbeek, op een adres in Mechelen en in de gevangenis van Antwerpen.

"AlDe'emeh werd door de onderzoeksrechter verhoord, net als de broer van de terreurverdachte, die imam is in Mechelen", zegt VRT-justitiejournalist Philip Heymans. In de loop van de namiddag liet de onderzoeksrechter AlDe'emeh vrij onder voorwaarden. Ook beide broers zijn opnieuw vrijgelaten.

Bekend van onderzoek naar radicalisering

Montasser AlDe'emeh, die momenteel werkt voor de universiteit van Nijmegen, is bekend voor zijn onderzoek naar radicalisering bij moslimjongeren.

In 2014 verbleef hij voor zijn doctoraat twee weken in Syrië om inzichten te verwerven in de motieven van Syriëstrijders. Hij is de oprichter van het kennis- en onderzoekscentrum "De Weg Naar", waar hij ook jongeren begeleidt en mede-auteur van het boek "De jihadkaravaan".

"Heb het gevoel dat Staatsveiligheid mij als lokaas gebruikt"

Reportagemaker Eric Goens is bezig aan een documentaire over Molenbeek. Hij sprak gisteravond nog met Montasser AlDe'emeh. Die zei hem toen dat hij het gevoel had dat de Staatsveiligheid hem volgt en hem als lokaas gebruikt. "Als ik de baas was van de Staatsveiligheid, zou ik mezelf volgen."

Een fragment kunt u bekijken hieronder.

VRT vod