"Elke week tot 250 gezinnen op straat gezet"

Elke week worden 80 tot 250 huishoudens uit huis gezet in Vlaanderen na een bevel van de vrederechter. Dat blijkt uit berekeningen van de KU Leuven en OASES (Universiteit Antwerpen). In de meeste gevallen is de oorzaak een betalingsachterstand van de huur. Alarmerend is dat de cijfers stijgen.

Jana Verstraeten, onderzoekster aan de KU Leuven en OASES (Universiteit Antwerpen), verzamelde cijfers van een zestigtal organisaties en berekende zo dat elke week 80 tot 250 huishoudens op straat belanden, ook gezinnen met kinderen. De cijfers staan in het januarinummer van De gids op maatschappelijk gebied (beweging.net).

Cijfers van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) tonen dat het aantal opgestarte procedures tot uithuiszetting tussen 2008 en 2013 toenam. In 2008 tikte de teller af op 10.780, vijf jaar later startten 12.958 verhuurders een procedure op. Volgens de VVSG leiden negen op de tien procedures effectief tot een uithuiszetting.

De oorzaak is volgens Verstraeten relatief eenvoudig: bij de laagste inkomens op de private huurmarkt houden liefst negen op de tien gezinnen na het betalen van de huur onvoldoende geld over om een menswaardig leven te kunnen leiden.

Het hoge gemiddelde was perfect te voorspellen, zegt ze in Standaard. "Het tekort aan betaalbare woningen neemt toe, en wie op een lijst voor een sociale woning staat, moet soms acht jaar wachten, terwijl het leven algemeen duurder wordt. Vooral de laagste inkomens betalen het gelag: driekwart van hun inkomen gaat soms naar de huur. Dat maakt een menswaardig leven moeilijk."

Op de sociale woonmarkt is het probleem veel beperkter (10 procent van het totale aantal procedures), maar stijgt het aantal procedures tot uithuiszetting ook: van 896 in 2008 tot 1.539 in 2010.

Meest gelezen