Europese Commissie: "Nucleaire veiligheid is nationale bevoegdheid"

Het garanderen van de veiligheid van kerncentrales is een nationale bevoegdheid. Dat herhaalt een woordvoerster van de Europese Commissie nadat een Duitse deelstaatminister de Commissie opriep zich te moeien met de veiligheid van de Belgische centrales.

De opeenvolgende onderbrekingen in de kerncentrales in Doel en Tihange baren de buurlanden zorgen. In Bergen op Zoom heeft de burgemeester aangekondigd dat hij de Nederlandse regering zal vragen actie te ondernemen, in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen toont milieuminister Johannes Remmel zich zeer verontrust.

Hij richt zich tot Europa: "De Commissie moet zich meer inmengen in de veiligheidsvraagstukken van de Belgische kerncentrales", zegt hij in een interview. Remmel reageert zo op de automatische uitschakeling van Doel 1 afgelopen zaterdag na een probleem met de alternator. Intussen is de centrale opnieuw opgestart.

Een woordvoerster van de Commissie maakt echter duidelijk dat nucleaire veiligheid een nationale bevoegdheid is. "Net als in de andere lidstaten, is België verantwoordelijk voor het heropstarten (van stilgelegde centrales, red.)", zegt Anna-Kaisa Itkonen aan Belga.

FANC informeert Europese Commissie

De Commissie houdt de veiligheidstoestand wel in de gaten. In november 2015 bracht het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) de Commissie op de hoogte dat de "scheurtjesreactoren" Doel 3 en Tihange 2 opnieuw mochten worden opgestart. Het is mogelijk dat de Commissie in de loop van 2016 aan het FANC zal vragen om een nieuwe update te geven van de veiligheidssituatie in de Belgische kerncentrales.

Itkonen wijst er ook op dat in de schoot van het onafhankelijke ENSREG (European Nuclear Safety Regulators Group) de nationale veiligheidsautoriteiten een "gemeenschappelijk aanpak" van de nucleaire veiligheid proberen te organiseren.

In Nederland en Noordrijn-Westfalen wordt al langer kritiek geuit op de veiligheid van de centrales in Doel en Tihange. De voorzitster van de Grünen in de Duitse deelstaat spreekt zelfs van "tikkende tijdbommen dichtbij de grens".

Meest gelezen