Kernreactor Doel 1 opnieuw opgestart

Kernreactor Doel 1, die zaterdag automatisch was stilgevallen na een probleem met de alternator, is rond 11 uur weer aan het stroomnet gekoppeld. Dat bevestigt een woordvoerster van de centrale. Het FANC zegt intussen dat er geen enkele reden tot ongerustheid is na de verschillende opeenvolgende incidenten in kerncentrales.

Doel 1, de oudste kernreactor van België, werd afgelopen woensdag na 10 maanden weer opgestart. Maar de opstart van de 40 jaar oude reactor liep niet van een leien dakje: afgelopen zaterdag werd de reactor automatisch stilgelegd omdat er problemen waren met de alternator. Dat onderdeel in het niet-nucleaire deel van de centrale zorgt voor de eigenlijke stroomproductie.

De kernreactor werd opgestart nadat de regering vorig jaar het licht op groen had gezet om de centrale 10 jaar langer draaiende te houden. De reactor Doel 1 staat bijvoorbeeld in voor de productie van 433 megawatt, oftewel stroom voor 250.000 huishoudens.

Normaal gezien mogen kerncentrales in België maar 40 jaar lang gebruikt worden, maar om de stroomvoorziening te kunnen garanderen, werd die periode voor de reactoren Doel 1 en 2 met 10 jaar opgetrokken. Dit leidde tot heel wat kritiek bij mensen die tegen kernenenergie zijn. De recente incidenten in de verschillende Belgische kernreactoren hebben daar geen deugd aan gedaan.

FANC ziet geen reden tot ongerustheid

Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) begrijpt dat de opeenvolgende incidenten bij de kerncentrales van Doel en Tihange verontrustend kunnen zijn voor de buitenwereld, maar er is geen enkele reden tot ongerustheid. Dat zegt woordvoerster Nele Scheerlinck.

"Voor ons is er geen reden tot ongerustheid. Anders hadden we wel ingegrepen", aldus Scheerlinck. Ze benadrukt dat de verschillende incidenten - een probleem met de alternator in Doel 1 waardoor die centrale zaterdag uitviel of een lek aan een lasnaad bij Doel 3 op kerst - plaatsvonden in het niet-nucleaire gedeelte van de centrale. In principe vallen dergelijke incidenten buiten de bevoegdheid van het FANC. "Dat zijn kleine gebreken die overal kunnen voorkomen", aldus de FANC-woordvoerster.

De nucleaire regulator is ook altijd bereid om te antwoorden op vragen. "Iedereen mag ons contacteren." Overigens heeft het FANC nog geen officiële vragen gekregen vanuit het buitenland over de incidenten. Onder meer uit Nederland en Duitsland komen bezorgde reacties op de incidenten in Belgische centrales.

Meest gelezen