"Wat een antipathieke klootzakjes zijn het toch"

Vanuit de politieke wereld komen erg negatieve reacties op de uitspraken van aartsbisschop Jozef De Kesel over abortus en euthanasie. Vooral vanuit liberale hoek wordt scherp gereageerd, bij de N-VA heeft men het over een denkfout.

De Kesel vindt dat katholieke ziekenhuizen het recht hebben om abortus of euthanasie te weigeren. "De katholieke instellingen leven van subsidies en moeten de wet volgen", reageert Vlaams Parlementslid Jean-Jacques De Gucht (Open VLD) in De Standaard. Dat een instelling de keuze van een patiënt zou weigeren, noemt hij ontoelaatbaar.

Zijn partijgenote Ann Brusseel, eveneens Vlaams Parlementslid, verwoordt het nog scherper op Facebook. "Deze heer vindt dat zorginstellingen die met centen van de belastingbetaler werken de wet niet hoeven na te leven. Kan tellen als statement."

"Terwijl er steeds meer fusies van ziekenhuizen zijn en straks overal door het Vaticaan geïnspireerde lieden een 'ethische commissie' zullen bevolken om God te spelen. In de ultieme hoop dat ze de wens van zovelen om zonder onnodig lijden te sterven toch kunnen ongedaan maken. Wat een antipathieke klootzakjes zijn het toch."

N-VA-Kamerlid Valerie Van Peel heeft het over een "ernstige denkfout". "Een individuele arts kan niet verplicht worden om euthanasie uit te voeren, maar elke instelling moet aan patiënten die daarvoor in aanmerking komen wel de mogelijkheid bieden." Van Peel zegt dat de N-VA niet van plan is de wetgeving op euthanasie en abortus te wijzigen. "Er is een duidelijke wet die zowel politiek als maatschappelijk zeer breed gedragen is, en die moet we ook uitvoeren."

Ziekenhuizen zijn vrij, maar mogen dokters niets verbieden

Hoe zit het nu precies juridisch? "Wat artsen betreft is het duidelijk: zij kunnen niet verplicht worden om euthanasie uit te voeren", zegt Herman Nijs, professor medisch recht aan de KU Leuven. "De Euthanasiewet bepaalt dat ook andere personen niet kunnen gedwongen worden om hun medewerking te verlenen. Dus een ziekenhuis of een woonzorgcentrum kunnen zich daar ook op beroepen om te zeggen "Wij werken niet mee aan euthanasie"."

Ziekenhuizen kunnen dus wettelijk gezien zeggen dat er binnen hun muren geen euthanasie gebeurt. "Maar artsen hebben wel het recht om euthanasie uit te voeren als de wettelijke voorwaarden zijn vervuld. Een instelling kan dat niet beletten of verbieden", weet Nijs. "Dan zit je met een conflict en dan moet je dat menselijk zien op te lossen. En zo gebeurt het ook in de praktijk."

"In het conflict dat vandaag via polarisatie is geschapen, kan je binnen de bestaande wetgeving tot menselijke oplossingen komen", besluit de professor.

Meest gelezen