Laatste drie dagen spoorstaking uitgesteld tot na examens

De spoorvakbonden houden vast aan hun voornemen om na Nieuwjaar te staken. De eerste twee stakingsdagen, op 6 en 7 januari, blijven behouden. Maar de drie andere stakingsdagen, op 21, 22 en 23 januari, zouden naar latere data worden verschoven. Maar niets is al zeker na overleg tussen de bonden vanochtend.

De verschuiving van de 72 urenstaking komt er na overleg tussen de bonden en de studentenfederaties, omdat de laatste drie stakingsdagen binnen de examenperiode zouden vallen. Eventuele nieuwe data zijn er nog niet.

Uit een rondvraag van het Radio 1-programma "De wereld vandaag" blijkt overigens dat er op 6 en 7 januari ook al examens zijn. Onder meer aan de UGent, de UAntwerpen, de UHasselt en aan de hogeschool Howest in Kortrijk beginnen de examens al op 4 januari.

De spoorbonden en de directie van de NMBS hebben ook nog geen overeenkomst bereikt. Het gemeenschappelijk vakbondsfront heeft vanochtend bijeen gezeten, maar het is onduidelijk hoe ze nu verder zullen gaan. Bij het ACOD klinkt het dat de bonden maandag zullen beslissen over eventuele acties.

Maar bij de Franstalige christelijke spoorbond zegt men te wachten op een "duidelijke geste" van de regering en in het bijzonder van de de NMBS-directie alvorens de vakbonden kunnen beslissen om de stakingsaanzegging te annuleren. "Opschorten kan nog tot 48 uur voor de actie ingaat", houdt Marianne Lerouge de deur op een kier.

Schaakspel

De bonden en de directie van de NMBS hadden aan minister van Werk Kris Peeters (CD&V) gevraagd om een sociaal bemiddelaar aan te stellen. De regering is gewonnen voor dat idee, tenminste als de stakingsaanvraag wordt opgeschort. Daarmee schuift de regering de verantwoordelijkheid dus terug naar de bonden.

Die kwamen op hun beurt met een tegenvoorstel om een "ontmijner" in te schakelen om de impasse te doorbreken. De regering schoot dat voorstel echter af. Nu is het dus afwachten hoe de bonden gemeenschappelijk zullen reageren, en of ze dat überhaupt gemeenschappelijk zullen doen, want de bonden langs Vlaamse zijde zijn gematigder dan de Waalse bonden.

Waartegen wordt gestaakt?

De spoorbonden willen met de forse reeks van vijf stakingsdagen protesteren tegen de ontwerp-cao 2016-2018. Die cao lag samen met een aantal productiviteitsverhogende maatregelen op tafel na gesprekken tussen de directies van NMBS, Infrabel en HR Rail, en de bonden. 

Productiviteitsverhogende maatregelen, dat betekent meer werken voor hetzelfde loon. Zo wordt er gesnoeid in verlofregelingen en wordt gevraagd om wekelijks een uur extra te werken.

Meest gelezen