Groei bij Vlaamse universiteiten stilgevallen Auteur: Belga

di 22/12/2015 - 09:42 Belga Na een jarenlange groei zien de Vlaamse universiteiten in hun totaliteit het aantal inschrijvingen stilvallen. Op 31 oktober hadden de 5 universiteiten 116.274 inschrijvingen op de teller. Dat zijn er slechts 5 meer dan op hetzelfde tijdstip vorig jaar.

Vooral bij de "grote drie" sputtert de motor. Aan de KU Leuven, de UGent en de Universiteit Antwerpen daalt voor het eerst sinds het begin van de centrale tellingen in 2004 het totale aantal inschrijvingen. De KU Leuven ziet zelfs de instroom van het aantal 18-jarigen teruglopen. De kleinere Vlaamse universiteiten VUB en UHasselt noteren daarentegen wel nog een stijging.

In een reactie op de cijfers vechten de rector van de KU Leuven, Rik Torfs, en zijn Brusselse collega, Paul De Knop, in de krant De Tijd een robbertje uit over welke onderwijsvorm te verkiezen is. Volgens De Knop zijn de cijfers het bewijs dat "er een rem staat op het massaonderwijs".

Torfs is niet onder de indruk. "Wij kiezen heus niet voor kwantiteit. Dat bewijzen we onder meer met onze 30 procentregel. Die stelt dat studenten niet aan het volgende jaar mogen beginnen als ze niet 30 procent van de studiepunten verwierven."

Bij de hogescholen waren er wel meer inschrijvingen. Daardoor is het totale aantal studenten in het hoger onderwijs wel gestegen, ondanks het hogere inschrijvingsgeld.