0,2 promille: wat mag je nog eten en drinken?

De feestdagen komen eraan en dat is goed nieuws voor iedereen die wel van een glaasje of van lekker eten houdt. Minder goed nieuws is dat voor jonge bestuurders die daarna nog met de auto naar huis moeten. Wie nog maar pas zijn rijbewijs haalde én nog achter het stuur kruipt, mag in de toekomst maar 0,2 promille alcohol in het bloed hebben. Maar wat wil dat nu concreet zeggen? Eén glaasje? Twee glaasjes?

Even om paniek te vermijden: de volwassenen met voldoende ervaring achter het stuur en met voldoende levensjaren achter de kiezen, hebben (voorlopig) niets te "vrezen". Voor hen blijft de grens op 0,5 promille alcohol liggen, wat grofweg neerkomt op één tot twee pintjes. Van 25cl, welteverstaan.

Maar de beginnende en onervaren chauffeurs zullen voortaan moeten oppassen als ze van hun glaasje nippen. Minister van Verkeer Jacqueline Galant (MR) wil de alcoholgrens voor jonge bestuurders namelijk verlagen tot 0,2 promille alcohol in plaats van 0,5 promille. Een nultolerantiebeleid is nodig om het aantal verkeersdoden naar beneden te halen, klinkt het.

Maar met een cijfer is de jonge autobestuurder op zijn familiefeest weinig opgeschoten. Mag één glaasje champagne dan nog wel? Of moet hij ook het slap geworden bier laten staan?

De gemiddelde man

Om het verhaal kort samen te vatten: het hangt er vanaf. Van uw lichaamsvolume, van uw spieren, van uw gewicht, van uw maaginhoud en jammer genoeg ook van uw geslacht.

Laten we even uitgaan van de gemiddelde man van ongeveer 70 kilogram. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kan deze man één standaardglas van 10 gram alcohol consumeren, wil hij de grens van 0,2 promille niet overschrijden. In concrete mensentaal:

  • Een pintje van 25cl
  • Een glas wijn of champagne van 10cl (maximaal 12%)
  • Een aperitiefdrankje van 6cl (maximaal 20%)
  • Een shotje Whisky van 3cl
  • Een alcopop, zoals een breezer, van 25cl (maximaal 5%)

Vrouwen daarentegen hebben minder geluk en bereiken de grens van 0,2 promille sneller. Dat heeft vooral te maken met hun vetpercentage. Vrouwen hebben doorgaans meer vet in vergelijking met mannen en omdat alcohol zich langer ophoudt in vet, zullen zij ook sneller de limiet bereiken. Zij kunnen dus minder drinken dan de gemiddelde man, zoals je kan zien in de tabel hieronder.

  0,2 promille 0,5 promille
Man (75 kg) 1 pintje van 25cl       +/- 2 pintjes van 25cl
Vrouw (55 kg) 0,6 pintje van 25cl +/- 1,2 pintjes van 25cl

 

Groot en volle maag

Hoe groter je bent en hoeveel je precies weegt, speelt enkel een rol wanneer het lichaamsvolume daardoor vergroot wordt. Hoe groter het volume, hoe meer de alcohol zich in het lichaam kan verspreiden en hoe kleiner de alcoholconcentratie in het bloed. Daarnaast speelt ook de maaginhoud een belangrijke rol. Wie de maag vult met spijzen, neemt minder alcohol op in het bloed. Drinken op een lege maag verhoogt dus het promillegehalte.

Spijs met alcohol

Maar hoe zit het dan met alcohol in het eten? Kan de jonge autobestuurder nog een praline met likeur eten, of blaast hij dan positief? Alweer: het hangt er vanaf. En net zoals bij alcohol in dranken, varieert de alcoholopname al naargelang het lichaamsvolume, het geslacht, het gewicht en noem maar op.

Toch hoeven we ons weinig zorgen te maken, zegt ook toxicoloog Jan Tytgat. "Neem nu een praline met likeur. In één praline zit maximaal 0,6 gram alcohol en dat is 16 keer minder dan het alcoholgehalte in een glas bier." Kortom: een mens moet al heel wat pralines eten alvorens hij of zij "een glaasje teveel op heeft".

  0,2 promille
0,5 promille
Man (75 kg) 16 pralines 41 pralines
Vrouw (55 kg) 10 pralines 25 pralines

De jonge bestuurder kan ook met een gerust hart van zijn stoofpotje met bier eten. Bij voedsel dat warm wordt bereid, verdampt namelijk het merendeel van de alcohol, zodat nauwelijks alcohol geabsorbeerd wordt. En zo kan ook de onervaren autobestuurder met een gerust hart van de feestdagen genieten.

Meest gelezen