Nultolerantie voor alcohol bij beginnende bestuurders

Bestuurders die net hun rijbewijs hebben gehaald, zullen drie jaar lang geen glaasje alcohol mogen drinken als ze nog moeten rijden. Minister van Verkeer Jacqueline Galant (MR) legt de grens voor beginners op 0,2 promille, wat overeenkomt met een nultolerantie. Het aantal verkeersdoden moet omlaag, klinkt het.

De huidige grens ligt voor iedereen op 0,5 promille alcohol in je bloed, goed voor één tot twee pintjes. Enkel professionele chauffeurs moeten zich momenteel houden aan 0,2 promille en daar komen binnenkort dus ook de beginnende - en dus onervaren - bestuurders bij.

De grens van 0,2 promille is eigenlijk een nultolerantie en betekent dat je niets kunt drinken als je niet wil betrapt worden tijdens een controle.

Dat de grens niet helemaal op 0 komt te staan, is een technische kwestie omdat in sommige gerechten ook alcohol verwerkt wordt. "Dan zou je ook mensen moeten beboeten die een kreeftensoep met een vleugje alcohol hebben gegeten", verklaart het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV).

"Jongeren betekenen meer risico"

Minister Galant (zie foto in tekst) wil met de maatregel het aantal verkeersdoden in ons land doen dalen en hoopt het wetgevende werk ten laatste binnen zes maanden rond hebben. "Hoe sneller, hoe liever", klinkt het daar.

Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) is tevreden met de maatregel. "Wij pleiten hier al jaren voor", zegt Karin Genoe. "Men wil hiermee de grote risico's in het verkeer rond rijden onder invloed vermijden."

Hoewel uit eerdere studies blijkt dat net veertigers en vijftigers minder rekening houden met de gevaren van alcohol achter het stuur, blijkt het toch evident dat jonge bestuurders geviseerd worden door de nieuwe maatregel. "Op basis van recente cijfers blijkt dat het alcoholverbruik bij hen weer toeneemt. Bovendien betekenen jongeren door hun onervarenheid meer risico in het verkeer dan ouderen", verklaart het BIVV. "Ze zijn minder in staat om risicosituaties in het verkeer in te schatten."

Meer controles nodig

Het BIVV roept ten slotte op om de huidige pakkans te verhogen. "Vandaag is de pakkans vrij laag in België. Wij hopen dat met de nultolerantie voor jongeren, er ook voldoende capaciteit wordt toegevoegd aan de huidige controles zodanig dat de jongeren op effectieve wijze gecontroleerd worden: 's nachts, in het weekend en wanneer zij zich op de weg begeven."

Peter D'hondt: "Goeie maatregel"

Politierechter Peter D'hondt juicht de maatregel toe. "Ik denk dat dit een goed begin is. Sinds jaar en dag stellen we vast dat jonge bestuurders oververtegenwoordigd zijn in de ongevallenstatistieken. Een bijzondere bescherming van zwakkeren in het verkeer -de beginnende bestuurders- is een goede zaak", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1. Voor een algemene nultolerantie voor alle bestuurders is hij niet gewonnen.

Het alcoholgehalte in uw bloed kunt u trouwens handig berekenen op de website van alcoholhulp.

Meest gelezen