Brussel heeft 768 agenten te kort in de 6 politiezones

De zes Brusselse politiezones hebben een tekort van honderden agenten. Dat meldt Le Soir op basis van cijfers van Brussels minister-president Rudi Vervoort, en het nieuws is bevestigd aan onze redactie. Vooral de zones Brussel-Hoofdstad/Elsene en Molenbeek zijn getroffen.

Op basis van een wettelijk kader dat werd vastgelegd bij de politiehervorming van 2001, heeft de hoofdstedelijke politie 576 operationele agenten en 192 administratieve agenten te weinig op een totaal kader van 7.012. Per 10 agenten nu, zou er dus één moeten bij komen. In Brussel-Elsene zijn er 320 agenten te kort, in de zone West 98.

Maar er is meer. Het personeelsbestand werd uitgetekend in 2001, dus op basis van bevolkingscijfers van een 15 tal jaar geleden. Intussen heeft er zich in bepaalde wijken een kleine bevolkingsexplosie voorgedaan, en is het aantal Brusselse inwoners gestegen met ruim 20 procent, van 964.000 naar 1,175 miljoen. Zelfs als de vacante plaatsen worden ingevuld, is er eigenlijk nog altijd een tekort. De plaatselijke burgemeesters klagen al langer over de krapte. 

Er komen nieuwe mensen aan, maar is het voldoende?

De federale politie laat weten dat er tientallen agenten momenteel in opleiding zijn, maar de vraag is of dat voldoende is. De federale regering heeft een plafond van 800 gezet op het aantal nieuwelingen dat er jaarlijks mag bij komen.

"Je moet ook weten dat het 4 à 5 jaar duurt vooraleer een agent effectief volwaardig kan worden ingezet. En hou ook rekening met de veroudering van het korps", vertelt Vervoort in Le Soir. Hij zegt dat de beslissing om het aantal te beperken tot 800 "een hele reeks opdrachten van de politie in gevaar brengt".

Tot slot nog deze vaststelling: inwoners van Brussel dragen per capita en per jaar al 303 euro bij aan de politie. In Vlaanderen is dat slechts 147 euro, en in Wallonië 135.

Meest gelezen