"Doelscenario kan in 2025 herhaald worden"

Volgens energiespecialist Luc Barbé is de beslissing om Doel 1 en 2 langer open te houden "dramatisch" voor de sector van de hernieuwbare energie. Hij ziet het ook na 2025 niet goedkomen, en verwacht dat Doel 3 en 4 en Tihange 3 ook wel eens langer zouden kunnen openblijven over 10 jaar.
BELGA/LALMAND

Barbé heeft een verleden als groen politicus en stond destijds mee aan de wieg van de belasting op de nucleaire rente. Vandaag de dag werkt hij voor Ecolo.

Hij noemt de beslissing om Doel 1 en 2 open te houden, en de verlaagde nucleaire rente die Electrabel daarvoor kon afdwingen tijdens de onderhandelingen schandalig, "al moeten we daar helemaal niet verbaasd over doen". Hij wijst als hoofdschuldige naar de Franstalige liberalen van de MR, "die hun werk gedaan hebben voor de aandeelhouders".

Van de huidige federale regering moeten we geen grote veranderingen verwachten inzake nucleaire energie, zegt Barbé. De MR houdt de touwtjes op dat vlak stevig in handen, en de andere partijen wegen te licht om er tegenin te gaan, of houden er zelf een nucleaire filosofie op na.

"De N-VA zou in het dossier eigenlijk een grote bocht moeten maken, en dat zie ik hen niet doen." Hij verbaast er zich over dat N-VA dan wel voor veel dingen naar Duitsland kijkt, maar de Duitsers dan weer niet volgt wat betreft de Energiewende en het sluiten van de kerncentrales.

"20 miljoen in fonds is peanuts"

"Dit is dramatisch voor investeerders in groene energie in België", zegt Barbé. De 20 miljoen die het Franse moederbedrijf van Electrabel, Engie (het vroegere GDF-Suez), belooft te storten in een Belgisch energietransitiefonds noemt hij peanuts. Bovendien wil hij nog zien in hoeverre dat geld niet geherinvesteerd wordt in projecten die met Engie zijn gelinkt.

Wat had deze regering volgens hem dan moeten doen? "Ze hadden de kalender (voor de nucleaire uitstap, red.) moeten aanhouden, en moesten vol gegaan zijn voor een groot energiepact met groene energie, waar alle actoren (bedrijven, vakbonden, ngo's, burgers enz.) aan meedoen. Daar hebben ze een enorme kans gemist."  

Herhaling van Doel-scenario in 2025?

Misschien wordt in de toekomst wel een nieuwe kans gemist, zegt Barbé. "Ik kan me best voorstellen dat de regering in 2025 (wanneer Doel 3 en 4 na 40 jaar verouderd zullen zijn en dicht moeten, net als Tihange 3, red.) zal zeggen: "Tiens, we hebben onvoldoende vervangingscapaciteit ter beschikking"." Hij vreest dan een herhaling van het huidige scenario met Doel 1 en 2. "Kerncentrales zijn uiteindelijk cash machines".

Het zal volgens Barbé, wat betreft hernieuwbare energie, dan ook vooral van Europa moeten komen, al kunnen coöperatieven en burgerplatformen intussen wel een groene-energieverhaal schrijven. Intussen dreigen investeerders wel uit te wijken naar de buurlanden, zoals Duitsland en Denemarken.

Meest gelezen