Calvo: "Openhouden Doel 1 en 2 is miljoenencadeau voor Electrabel"

Kristof Calvo, fractieleider voor Groen, noemt het akkoord over het langer openhouden van kerncentrales Doel 1 en 2 "een miljoenencadeau voor Electrabel". Ook de milieubewegingen reageren ontstemd op de deal tussen de federale regering enerzijds en Electrabel en moederbedrijf Engie anderzijds.

Net voor de deadline hebben de regering en Electrabel een akkoord bereikt over de levensduurverlenging van Doel 1 en Doel 2. Calvo is verontwaardigd en noemt het "een miljoenencadeau voor Electrabel en een nekslag voor alle investeerders in hernieuwbare energie". Hij belooft ook alle mogelijke middelen te zullen onderzoeken om deze beslissing ongedaan te maken.

"Dit is pure nucleaire dogmatiek. Nu ook de scheurtjesreactoren (Doel 3 en Tihange 2, red.) heropstarten, zadelt deze regering ons voor jaren verder op met een nucleair monopolie", zegt Calvo. "Hier wordt het Belgisch energiebeleid voor jaren uitverkocht." Hij betreurt dat CD&V en Open VLD zich hebben laten kisten door de "nucleaire partijen" MR en N-VA.

"Regering maakt kruis over toekomst hernieuwbare energie"

Ook Bond Beter Leefmilieu (BBL), Greenpeace en WWF en reageren ontstemd op het nucleaire akkoord. "De regering beslist hiermee een kruis te maken over toekomstige investeringen in hernieuwbare energie en energiebesparing", zegt Sara Van Dyck van BBL. "Als ons land het label van failed state wil afschudden, zal het toch beter moeten doen dan dit."

"Door al onze kerncentrales weer te laten draaien, zullen we de komende jaren meer en meer windmolens moeten stilleggen omdat we te veel elektriciteit produceren. Maar om onze CO2-uitstoot duurzaam te laten dalen, moeten we nochtans inzetten op veel meer hernieuwbare energie en energiebesparing. Kerncentrales produceren echter constant elektriciteit en houden zo een star energiesysteem met een hoge energievraag in stand". Volgens Olivier Beys van WWF herhaalt minister Marghem hiermee de fouten van het verleden, "net wanneer we vooruit moeten kijken".

"De verlenging van Doel 1 en 2 hangt juridisch met haken en ogen aaneen", zegt Jan Vande Putte van Greenpeace. "Dit is niet alleen onze mening, maar ook die van de Raad van State: voor beide reactoren is een milieueffectenrapport en publieke consultatie nodig."

BELGA/MAETERLINCK

Meest gelezen