"Vlaamse overstromingsgebieden bewijzen hun nut"

De vele regen van de voorbije dagen heeft nergens wateroverlast veroorzaakt. Dat komt door de overstromingsgebieden, die het overtollig water opvangen. Die gebieden bewijzen dus hun nut, zegt beheerder Waterwegen en Zeekanaal.
Archieffoto

In het getijdengebied van de Schelde veroorzaakten de regenfronten, en de daarbij horende wind, een verhoogde hoogwaterstand. Vooral het hoogwater van zaterdag was "onverwacht sterk" verhoogd. De overstromingsgebieden die in het kader van het Sigmaplan werden aangelegd, hebben het overvloedige rivierwater succesvol opgevangen. Hierdoor is er in het Zeescheldebekken geen schade aangericht, aldus de waterwegbeheerder.

Waterwegen en Zeekanaal volgt de situatie op en neemt maatregelen om wateroverlast en hinder voor de scheepvaart te vermijden. Zo staat in het westen de stuw van Schipdonk in Merendree volledig open zodat er zoveel mogelijk water afgevoerd kan worden via het Afleidingskanaal van de Leie richting de zee.

Volgens afspraak met de Nederlandse waterwegbeheerder wordt extra water afgevoerd via het sluizencomplex in Terneuzen. In Gent staan de keersluizen dicht om de binnenstad te beschermen tegen wateroverlast en in Merelbeke is de stuw gesloten om hoge waterstanden op de Ringvaart om Gent te voorkomen.

De noodpompen op de middenberm tussen het Leopoldkanaal en het Afleidingskanaal van de Leie hebben de afgelopen dagen hun werk gedaan. Zij pompen bij dreigende wateroverlast kortstondig tijdelijk water over van het Leopoldkanaal naar het Afleidingskanaal van de Leie.

Om Vlaanderen ook in de toekomst voldoende te beschermen tegen overstromingen legt Waterwegen en Zeekanaal in het kader van het Sigmaplan ongeveer 2.000 hectare bijkomende overstromingsgebieden aan, in combinatie met lokale verstevigings- en verhogingswerken aan de waterkering.

Meest gelezen