Een maand voor de klimaattop: hopeloos, hoopvol of onverschillig?

Zes jonge klimaatactivisten zijn met allerhande klimaatvriendelijke transportmiddelen, waaronder paard en kar, van Leuven naar Parijs gereisd. Tijdens hun twee dagen durende duurzame tocht hengelden ze naar de klimaatvisie van mensen onderweg.

"Stop de praat, wees paraat voor het klimaat" is een van de slogans op de koffer vol meningen die zes jongeren van jeugddienst Globelink naar Parijs brengen. Toch beseffen zij als geen ander dat alles met praten begint.

Tijdens hun duurzame tocht naar de lichtstad, al liftend, blijken autoritten ideale momenten om te horen hoezeer het klimaatdebat leeft onder mensen. Van onverschilligheid en oprechte bezorgdheid: ze komen alles tegen.
 

“Duurzaam reizen is avontuurlijk”

Van startplaats Leuven tot in Asse gaat het met de zonnetrein, paard en kar en al fietsend. Nadien vervolgen de zes hun tocht al liftend. Deelnemer Bert (18) vindt het verbazingwekkend op hoeveel verschillende manieren duurzaam reizen mogelijk is. “Onze reis duurt wel wat langer, maar het valt veel beter mee dan verwacht. Er zijn dus mogelijkheden, maar beleidsmakers moeten het beter ondersteunen.”

“Het mooie aan liften en andere vormen van duurzaam reizen is dat je mensen leert kennen. Tegelijkertijd heb je geen controle - daar wringt het schoentje in onze op efficiëntie gerichte maatschappij”, stelt liftster Rhune (19). “Tijdens deze tocht realiseer ik me hoe heerlijk het is om gas terug te nemen. Zo’n reis biedt, naast avontuur, tijd om na te denken, bijvoorbeeld over het klimaat.”

Kracht van het volk

De vrouw die de jongeren, met paard en kar, van Merchtem tot Asse brengt, vindt dat bestaande structuren een duurzame manier van leven in de weg staan.

“Ik ben een sorteerfreak, maar de overheid werkt me tegen. Vroeger verwijderde ik het plastic van de enveloppen, maar nu is het ineens ongelofelijk duur om dat naar het containerpark te brengen, dus laat ik het zo”, zucht ze.

Ook een van de chauffeurs die een lift aanbiedt, is scherp voor de rol van regeringen: “Beleidsmakers beschikken niet over daadkracht. Gelukkig denken jongeren anders. Zij zijn het carrière maken beu, willen niet langer marionetten van de klimaatverslindende economie zijn en hebben meer kennis van de klimaatproblematiek. Deze en de volgende generatie moet het waarmaken.”

Sensibilisering

Naast degenen die het een hopeloze zaak vinden en degenen die wel duurzaam willen leven, maar niet weten hoe, komen de zes jongeren ook onverschilligheid tegen. Enkele chauffeurs stellen er gewoon niet mee bezig te zijn. Volgens Victor (19) hebben zij een geheugensteuntje nodig: “Wanneer ik over de klimaattop sprak, moesten velen erg lang nadenken. Ze hadden er wel vaag iets over gehoord, maar het interesseert hen simpelweg niet.”

Jessica (22) denkt dat verdere sensibilisering nodig is. “Alles begint met bewustwording. Tijdens het liften merkte ik dat heel veel mensen er onbewust op een of andere manier wel mee bezig zijn, maar dat er gewoon te weinig kennis is. Wat ik onthoud uit de duurzame tocht is dat er veel goede wil is. De macht ligt bij de mensen”, besluit ze overtuigd.

Meest gelezen