Wat is nieuw op 1 november?

Het begin van een nieuwe maand brengt traditioneel ook enkele veranderingen mee. Voor 1 november is dat niet anders. Zo gaan de accijnzen op alcoholische dranken en benzine en diesel omhoog. Op langere termijn wordt diesel nog wat duurder, terwijl voor benzine de prijs weer iets zal dalen. En de muziekzender TMF is niet meer.
BELGA/WAEM

Op 1 november gaan de accijnzen op alcoholische dranken en brandstof omhoog. Dat bevestigt het kabinet van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). De accijnsverhogingen maken deel uit van de taxshift.

De regering besliste om de accijnzen op diesel vervroegd te indexeren op 1 november. Dat komt neer op een stijging van 0,3 eurocent per liter. Maar doordat de nieuwe maximumprijzen pas bekendgemaakt kunnen worden op 3 november, wegens Allerheiligen en Allerzielen, zal het effect aan de pomp mogelijk pas merkbaar zijn op 4 november. Al kunnen pomphouders de accijnsverhoging uiteraard al vroeger doorrekenen aan de klant, tenminste als hun prijzen nog onder de maximumprijzen liggen, zegt Jean-Pierre Van Dijk van de Belgische Petroleumfederatie (BPF).

De regering laat de accijnzen op diesel de komende jaren verder stijgen. In de periode 2016-2018 zou een tank van 50 liter zo 3,03 euro duurder worden.

De accijnzen op eenzelfde tank benzine dalen in 2016 1,38 euro, via een soort omgekeerd kliksysteem, om de rest van de periode op hetzelfde niveau te blijven. Al wordt benzine eerst nog, door een vervroegde indexering op 1 november, 0,4 eurocent per liter duurder.

Flesje bier wordt 0,6 eurocent duurder

Ook de accijnzen op alcohol gaan op 1 november omhoog. Terwijl de effectieve prijsverhoging voor een flesje bier amper 0,6 eurocent zal bedragen, gaat het voor een fles whisky om 2,88 euro.

De muziekzender TMF verdwijnt ook van uw televisietoestel. Hij bestaat vanaf vandaag niet meer, en wordt vervangen door Comedy Central.

Van oesters tot hoofd van het FWO

Jurgen Tack, die onlangs afscheid nam als administrateur-generaal van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO), wordt vanaf 1 november secretaris-generaal van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO). Tack volgt er Elisabeth Monard op die, na tien jaar aan het hoofd van het FWO, met pensioen vertrekt, bevestigt het FWO.

De 48-jarige Tack is doctor in de wetenschappen (VUB, 1997) en houder van een MBA (Vlerick, 2011). Hij begon zijn loopbaan als bioloog en deed pre- en postdoctoraal onderzoek over de chemische communicatie bij oesters. Dat leidde in de jaren negentig tot een spin-off in Oost-Afrika. Tussen 2000 en 2007 werkte Tack bij het Belgisch Biodiversiteitsplatform en daarna kwam hij aan het hoofd van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO), waar hij een team van 250 personen leidde.

Meest gelezen