Groen licht voor nieuw beheerscontract bpost

De ministerraad heeft het beheerscontract met bpost voor de periode 2016-2020 goedgekeurd. De overeenkomst voorziet dat het postbedrijf voldoende verkooppunten en kantoren in stand moet houden, en bevestigt ook diensten als de sociale rol van de postbode, de betaling aan huis van pensioenen en de verlening van financiële postdiensten, zoals geldstortingen aan het loket.

Twee weken geleden nog werd de vervroegde verdeling van kranten en tijdschriften aan bpost toegewezen. Dat gebeurde na een publieke marktbevraging. Daardoor maakt de krantenverdeling geen deel meer uit van het beheerscontract.

Volgens minister van Telecom Alexander De Croo (Open VLD) verzekert het nieuwe contract de nabijheid van diensten, zeker in landelijke gebieden, en het voortbestaan van een voldoende dicht netwerk. Concreet voorziet de tekst een nabijheidsnetwerk van minstens 1.300 verkooppunten, waarvan 650 kantoren. In elke gemeente moet er ook minstens één volwaardig postkantoor zijn.

Bpost zal de komende vijf jaar ook andere Diensten van Algemeen Economisch Belang uit de vorige overeenkomst kunnen blijven uitvoeren. Het gaat om de sociale rol van de postbode, met daarbij de dienst "AUB Postbode" voor mindervaliden, de betaling aan huis van pensioenen en van uitkeringen aan personen met een handicap en de verlening van financiële postdiensten. Andere diensten zijn de uitreiking van postzendingen door het verenigingsleven aan een bijzonder tarief, de financiële en administratieve verwerking van boetes en de verkoop van postzegels en andere postwaarden.

Vergoeding naar benenden als bpost niet aan eisen voldoet

Minister De Croo wijst er voorts op dat de overeenkomst de geldende kwaliteitsdoelstellingen bevestigt waaraan de dienstverlening van bpost moet voldoen.

Indien bpost niet aan die eisen voldoet, zal het bedrijf zijn vergoeding zien dalen.

Bpost zal volgens een bericht op zijn website voor zowel de persconcessies als het zesde beheerscontract een maximumvergoeding ontvangen van 261,0 miljoen euro in 2016. Dat bedrag daalt tot 245,6 miljoen euro in 2020. Deze bedragen moeten nog worden verhoogd met inflatie. De daling van de vergoeding is gebaseerd op prognoses over persvolumes en over de verdeling van efficiëntiewinsten voor zowel pers als de DAEB.

"De regering rekent op ons"

Ceo Koen Van Gerven reageert tevreden op het bereikte akkoord. "Door het beheer van belangrijke taken van openbaar belang ook de komende jaren aan bpost toe te vertrouwen, geeft de regering aan dat ze ook op lange termijn op ons rekent. Voor bpost betekent dit onder andere dat we blijvend kunnen bouwen op onze troeven. Door deze twee belangrijke beslissingen, kunnen we de toekomst vertrouwensvol tegemoet zien", luidt het.

Meest gelezen