"Nooit eerder kwam de filebarometer zo vaak boven de 300 kilometer" Auteur: Gianni Paelinck

vr 30/10/2015 - 16:14 Update: vr 30/10/2015 - 19:59 Gianni Paelinck Afgelopen maand oktober hebben we erg vaak zware ochtendspitsen gehad. Negen keer sloeg de filebarometer boven de 300 kilometer. "Nooit eerder gebeurde dat zo vaak in oktober", zegt Hajo Beeckman van VRT Verkeer.

Veel mensen hebben het gevoel dat het alsmaar drukker wordt op de weg en alvast voor oktober staven de cijfers ook die indruk.

"We hebben naar het aantal werkdagen in oktober gekeken waarbij de filebarometer 's morgens boven de 300 kilometer uitkwam", aldus Beeckman. "Dat bleek negen keer het geval te zijn, bijna de helft van het aantal werkdagen. Twee keer kwam het zelfs tot boven de 400. Nooit eerder gebeurde dat zo vaak."

De felste ochtendpiek werd opgetekend op donderdag 22 oktober, een spits met regen en veel ongevallen. Andere oorzaken van drukker wegverkeer waren mist en treinstakingen. Ook in de avondspits valt oktober 2015 op: vier keer stond er meer dan 250 km file.

Ook de gemiddelde maximumlengte van de files zit in de stijgende lijn. Afgelopen maand oktober waren de files gemiddeld 25 procent langer dan in oktober vorig jaar.

Waarom is oktober zo druk?

Traditioneel is oktober sowieso een drukkere maand op de weg. Dat heeft alles te maken met de economische activiteit.

  • Heel weinig mensen hebben vakantie (in september zijn er nog veel late vertrekkers)
  • Bedrijven draaien op volle toeren, onderwijsinstellingen zijn allemaal open
  • Studiereizen, beurzen, congressen brengen veel mensen op de been, etc
  • Het weer wordt doorgaans slechter
  • Het wordt donker tijdens de spitsen wat leidt tot meer ongevallen
  • Er is (nog) geen vorstverlet in de bouwsector (dat begint pas eind november), waardoor het bouwverkeer ook nog volop rijdt