Stichting tegen Kanker: "Eet minder dan 500 gram rood vlees per week"

"De resultaten van de WHO-studie over het verband tussen de consumptie van rood of bewerkt vlees en kanker zijn niet nieuw, maar we zijn blij dat de bewijskracht daarover toeneemt." Zo reageert de Stichting tegen Kanker op de resultaten van het onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie.

De toename van de bewijskracht is zeer positief, omdat die belangrijk is voor de primaire preventie, zegt woordvoerder Mathijs Goossens. "Mensen moeten je namelijk geloven als je hen wil overtuigen om hun levensstijl aan te passen." Voor dikkedarmkanker, die volgens de studie kan worden veroorzaakt door de consumptie van bewerkt vlees, bestaat die preventie uit voldoende beweging, een gezond lichaamsgewicht, niet te veel alcohol en een evenwichtig voedingspatroon.

De resultaten bevestigen de bevindingen van de Belgische Hoge Gezondheidsraad uit 2013. "De Hoge Gezondheidsraad is al een zeer gerespecteerd mechanisme, als de Wereldgezondheidsorganisatie dan ook nog eens dezelfde boodschap brengt, is de kans groter dat alle actoren overtuigd worden dat er niet alleen goede therapieën nodig zijn, maar ook primaire preventie", aldus Goossens.

Het IARC (het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek dat deel uitmaakt van de WHO) heeft bewerkt vlees op dezelfde manier gekwalificeerd als asbest of tabak, in "categorie 1". "Dat betekent echter niet dat vleesconsumptie even gevaarlijk is als tabak of asbest, maar wel dat de bewijslast dezelfde is", verduidelijkt Goossens.

De Stichting tegen Kanker raadt mensen, net zoals de Hoge Gezondheidsraad, aan om niet meer dan 500 gram rood vlees per week te eten. Bewerkt vlees eet men best zo weinig mogelijk.

Meest gelezen