Vleeswarenmakers over kankerstudie WHO: "De mensen worden bang gemaakt"

De Federatie van de Vleeswarenmakers Fenavian betreurt de manier waarop gecommuniceerd wordt over de pas verschenen studie van de Wereldgezondheidsorganisatie, waarin ze verwerkte vleeswaren en rood vlees op de lijst van potentieel kankerverwekkende stoffen zet.

"Kanker is een zeer complexe ziekte. Een individuele groep van producten bepaalt niet het risico op kanker, maar het voedingspatroon in zijn geheel, in combinatie met tal van andere factoren." Zo reageert de Federatie op het onderzoek van de WHO, waaruit blijkt dat rood en bewerkt vlees kankerverwekkend kunnen zijn.

Fenavian zegt dat het onderzoek alleen heeft gekeken naar het gevaar van bepaalde stoffen in vleeswaren bij een overmatige consumptie, maar dat er geen inschatting is gemaakt van het echte risico voor consumenten. "Dat betekent dat er geen rekening is gehouden met de feitelijke blootstelling in relatie met het potentieel om kanker te veroorzaken."

"Lucht en zon zijn volgens het WHO ook kankerverwekkend"

Ze wijst erop dat de WHO ook buitenlucht, drinkwater en zon als kankerverwekkend kwalificeert, en dat het risico ook daarbij beperkt is bij gematigde blootstelling.

De Federatie betreurt dan ook dat "de studie ongenuanceerd wordt vertaald, en dat mensen alweer worden bang gemaakt met dit soort studies, terwijl dat niet de bedoeling is van dergelijk onderzoek".

De Belgen zijn gematigde vleeswareneters, aldus Fenavian nog. "Wij eten gemiddeld rond de 30 gram vleeswaren per dag. Dit is beduidend lager dan wat normaal als overmatig wordt gezien (meer dan 50 gram per dag)."

"Een normale consumptie van vlees en vleeswaren past ook volgens de Hoge Gezondheidsraad en diëtisten prima in een gezond en gevarieerd dieet", klinkt het.

Meest gelezen