Ziekenhuis verwijt de vakbond FGTB dood van patiënte

In Luik heeft een ziekenhuis een klacht ingediend wegens onvrijwillige doodslag nadat maandag een patiënte is overleden. Dat zou het gevolg geweest zijn van een wegblokkade die was opgeworpen door de socialistische vakbond FGTB, de Franstalige tegenhanger van het ABVV.

Maandagochtend werd een Deense toeriste opgenomen in de spoedafdeling van het ziekenhuis Nôtre Dame de Hermalle in Luik met een slagaderbreuk. De vrouw was in levensgevaar en moest meteen geopereerd worden.

Dat kon echter niet, want de opgeroepen chirurg van wacht raakte met zijn auto vast in een wegblokkade die was opgeworpen door actievoerende leden van de socialistische bond. 

Uiteindelijk kon de arts de hulp inroepen van een politiemotor die hem toeliet om te keren, maar de chirurg is dan met een vertraging van drie kwartier aangekomen in het ziekenhuis voor hij kon beginnen te opereren. De patiënte is daarna overleden.

Aan onze collega's van de Franstalige omroep RTBF heeft het ziekenhuis nu gezegd dat alle normale procedures gevolgd werden, maar dat er een duidelijk verband is tussen het overlijden van de Deense vrouw en de abnormale vertraging van de komst van de arts die het gevolg was van het blokkeren van de weg, wat de overlevingskansen van de vrouw verminderd heeft. 

Daarom heeft het ziekenhuis nu bij het gerecht een klacht ingediend tegen onbekenden wegens onvrijwillige doodslag. De klacht viseert dus niet direct de FGTB, maar het eventuele onderzoek zal wel in die richting gaan. Dat komt omdat een vakbond geen rechtspersoonlijkheid heeft en dus niet vervolgd kan worden voor de daden van haar leden. Dat zou dus enkel kunnen tegen mensen achter de blokkade die geïdentificeerd zouden kunnen worden.

Vakbond verwerpt elke verantwoordelijkheid

De lokale afdeling van de FGTB voor de regio Luik-Hoei-Borgworm verwerpt de klacht. "Als dat ziekenhuis niet in staat is om een chirurg van wacht te vervangen, dan heeft dat ziekenhuis een probleem met functioneren", aldus de vakbond.

"Een te gemakkelijk excuus", repliceert het ziekenhuis. De diensten van wacht worden immers georganiseerd volgens de normen van het Waalse Gewest en niet die van de instelling zelf.

Bovendien was de chirurg die in de blokkade was tegengehouden, zelf al de vervanger van een collega die de hele nacht had moeten opereren en fysiek niet meer in staat was om een dergelijke operatie op de Deense vrouw uit te voeren. 

Meest gelezen