Europa zet de deur open voor strengere regels voor krantensites

Als kranten op hun website video's plaatsen, die niet dienen ter illustratie van artikels, moeten ze mogelijk voldoen aan een striktere regelgeving, die ook geldt voor televisiestations. Dat zegt een arrest van het Europees Hof van Justitie. De Europese Unie wil hiermee oneerlijke concurrentie en competitievervalsing vermijden, waarbij de ene sector wel en de andere niet onderworpen is aan een bepaalde regelgeving.

Het Europees Hof van Justitie werd door een Oostenrijkse rechtbank gevraagd om de Europese richtlijn audiovisuele mediadiensten toe te lichten in een zaak rond de "Tiroler Tageszeitung online".

In 2012 had de krant op haar website een rubriek "'video" staan, met daarop ruim 300 fragmenten. Het gaat om filmpjes van 30 seconden tot enkele minuten, over verschillende onderwerpen. Slechts een klein deel van die video's hield verband met artikelen op de website van de krant.

Volgens de Oostenrijkse autoriteiten had de krant met de videorubriek een audiovisuele mediadienst aangeboden. Daarvoor is een bijzondere vergunning nodig. In zijn arrest van vandaag stelt het Hof dat online kranten geen audiovisuele mediadienst aanbieden, als de video’s bijkomstig zijn en alleen dienen als aanvulling van de artikelen.

Strengere regels

Ook in ons land moeten aanbieders van audiovisuele mediadiensten voldoen aan wat heet de Richtlijn audiovisuele mediadiensten. Het zijn de nationale rechtbanken die uiteindelijk het laatste woord hebben.

De Richtlijn audiovisuele mediadiensten is bedoeld om consumenten, in het bijzonder minderjarigen, te beschermen. Er zijn vereisten in neergelegd die audiovisuele mediadiensten in acht moeten nemen over onder meer commerciële communicatie en sponsoring. Er is ook een plicht tot melding van zulke diensten bij de mediaregulator.

"Kranten en weekbladen hebben er tot nu toe altijd voor geijverd om buiten de toepassing te blijven van die AVM-richtlijn, de vroegere TV-richtlijn", zegt mediaspecialiest Dirk Voorhoof van de UGent. "Ik neem aan dat de sector nu de bui ziet hangen en in het kader van de herziening van de AVM-richtlijn er zal op aandringen om toch buiten toepassing ervan te blijven. De vraag is of dat zal lukken. Want de EU wil oneerlijke competitievervalsing en concurrentie vermijden waarbij de ene sector wel en de andere niet onderworpen wordt  aan bepaalde regelgeving, met gelijkaardige soorten "diensten".

Meest gelezen