"Niet alleen sletten en players krijgen soa's"

Met chlamydia op kop is het aantal gediagnosticeerde soa's opnieuw gestegen. Dat blijkt uit cijfers van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV). Ook koppels in een vaste relatie kunnen zich het best eerst laten testen op soa's vooraleer ze een condoom achterwege laten.

Het aantal soa's in ons land is opnieuw gestegen. Steeds meer mensen laten zich screenen op soa's en daarom is het aantal diagnoses gestegen. Er zijn met andere woorden niet meer mensen met een soa, maar steeds meer gevallen worden effectief ook gediagnosticeerd. Voor het eerst sinds 2002 is de stijging dus niet het gevolg van een opflakkering van het aantal soa's, maar wel door meer screening.

Chlamydia was ook in 2014 de vaakst voorkomende seksueel overdraagbare aandoening (soa), gevolgd door gonorroe en syfilis. Volgens schattingen van Sensoa zijn 1 op de 20 jongeren en jongvolwassenen besmet met chlamydia, maar zijn velen daar zelf niet van op de hoogte. Bij 80 procent van de besmette vrouwen en 60 procent van de besmette mannen zijn er namelijk geen klachten.

Om het met de woorden van Sensoa te zeggen: "Je hoeft geen slet of player te zijn om een soa te krijgen". Bij heel veel monogame koppels in een vaste relatie wordt na verloop van tijd het condoom achterwege gelaten zonder dat beide partners zich eerst laten testen op soa's. Nochtans kan Ć©Ć©n van de partners in een vorige relatie besmet zijn met bijvoorbeeld chlamydia zonder daar iets van te merken.

Net als gonorroe en syfilis is chlamydia eenvoudig te behandelen en te genezen. Daarom lanceert Sensoa een nieuwe sensibiliseringscampagne, want de meeste soa's kunnen - zeker op termijn - grote gevolgen hebben. Zo kan chlamydia leiden tot bijbalontsteking bij mannen en mindere vruchtbaarheid bij vrouwen. De boodschap is duidelijk: bescherm jezelf en je partner door een condoom te gebruiken en laat je testen vooraleer je het condoom achterwege laat.

Meest gelezen