Stijging leerlingen zal vooral gevolgen hebben voor Brussel en Antwerpen

De komende jaren moet het onderwijs - en in het bijzonder het secundair onderwijs - zich voorbereiden op een duidelijke stijging van het aantal leerlingen. Vooral Antwerpen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zullen te kampen krijgen met de grootste tekorten, zo blijkt uit de allereerste capaciteitsmonitor die KU Leuven en VUB voorstelden in het Vlaams Parlement.
AMELIE-BENOIST / BSIP

Voor de eerste keer werden op lange termijn de noden van het Vlaamse leerplichtonderwijs bestudeerd. Daarbij hielden de onderzoekers niet enkel rekening met de evolutie van de bevolking, maar bijvoorbeeld ook met de mobiliteit van scholieren tussen steden en gemeenten onderling.

In het basisonderwijs zal de vraag naar plaatsen sterk blijven stijgen tot en met het schooljaar 2016-2017. Daarna volgt een stabilisatie tot 2024, wanneer een tweede stijging wordt verwacht. In het secundair onderwijs piekt de vraag naar plaatsen pas in het schooljaar 2025-2026.

Uit de prognose blijkt dat vooral Antwerpen nood heeft aan bijkomende banken. In het basisonderwijs zou het tekort, als er niet wordt ingegrepen, oplopen tot 8.411 plaatsen in piekjaar 2020. In het secundair onderwijs is dat 7.264 in piekjaar 2025. Voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest gaat het om 1.215 en 4.158. Voor Gent om 923 en 2.728 plaatsen. De onderzoekers wijzen er wel op dat het tekort sterk kan verschillen tussen de wijken binnenin een stad.

"De capaciteitsmonitor vervult een belangrijke signaalfunctie", zegt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). "Voor het eerst beschikken we over verfijnde prognoses over het aantal leerlingen in het basis- en secundair onderwijs in de dichte en verdere toekomst en krijgen we een inzicht in de omvang en de duur van mogelijke capaciteitstekorten. Deze capaciteitsmonitor zal ons helpen om verder gericht te investeren en de grote uitdagingen rond scholenbouw de volgende jaren doelgericht aan te pakken."

Meest gelezen