Vogelbescherming: "Vrezen vooral voor de zeevogels"

Het vogelopvangcentrum in Oostende houdt zich klaar om hulp te bieden, nu blijkt dat er zich na de botsing tussen twee schepen voor de kust twee grote olievlekken hebben gevormd. "Vandaag houden we vijf mensen klaar, maar dat aantal kan worden opgetrokken als blijkt dat het risico groter wordt", zegt Claude Velter van Vogelbescherming Vlaanderen. Volgens hem kunnen "enkele tientallen tot mogelijk zelfs duizenden" vogels getroffen worden als het tegenzit.
Zeekoeten zijn bijzonder gevoelig voor olievervuiling.

Het trekseizoen voor de vogels is volop bezig. "Momenteel zitten er nog niet zoveel vogels voor onze kust, maar hun aantallen gaan stijgen. Tegen de winter zelf zitten we met een paar tienduizend zeevogels voor onze kust."

Het vogelopvangcentrum wil nu eerst "bekijken om welke aantallen het gaat, de weersomstandigheden in het oog houden en zodra er sporen zijn van dieren die gaan aanspoelen, gaan we proberen om die zo snel mogelijk hier te krijgen", zegt Velter. Op zee kunnen vogelbeschermers weinig doen. Als er vogels aanspoelen, zou dat vooral tussen Zeebrugge en de Nederlandse kust zijn.

De precieze impact is nog moeilijk in te schatten, omdat het gezonken schip mogelijk nog olie lekt, en ook het type vervuiling is van belang. "Het maakt een groot verschil of het gaat om diesel of zware olie", zegt Velter. Als het om zware olie gaat, vreest Velter dat "enkele tientallen" tot "enkele duizenden" vogels het slachtoffer kunnen worden.

Het meeste gevaar lopen specifieke zeevogels die we weinig aan land zien, zoals zeekoeten (foto), alken, zwarte zee-eenden en jan-van-genten." Als er dode vogels zijn, wordt het belangrijk om die te verzamelen om een zicht te kunnen hebben op welke soorten getroffen zijn, zegt Velter. Een team van vijf mensen houdt zich klaar in Oostende, maar die groep kan mogelijk worden uitgebreid.

Meest gelezen