Druglabs dumpen almaar meer afval

Druglabs dumpen almaar meer afval op Belgisch grondgebied. In 2014 werden 22 dumpingen vastgesteld van dergelijk afval. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) op een schriftelijke vraag van Frank Wilrycx (Open VLD).

"Enkele jaren geleden was er een schaarste aan producten die noodzakelijk zijn voor de aanmaak van synthetische drugs. Maar sinds een drietal jaar hebben criminelen dit probleem op een innovatieve manier innovatief opgelost. De synthetische drugsproductie is daardoor opnieuw in opmars, wat resulteert in grote hoeveelheden restafval en dus ook in een sterke toename van het aantal illegale dumpingen op Belgische grondgebied", zegt Jambon.

Antwerpen en Limburg

De voorbije vijf jaar werden vooral in het grensgebied met Nederland, meer bepaald in de provincies Antwerpen en Limburg, dumpingen ontdekt. Vaak worden hiervoor afgelegen plaatsen zoals natuurgebied, bosgebied, landbouwgebied, riolen en waterlopen gebruikt. "De laatste jaren gebruiken criminelen ook nieuwe technieken zoals gestolen vrachtwagens die geladen worden met restafval en vervolgens in brand gestoken worden. Een andere manier om het afval kwijt te raken, is met voertuigen die specifiek worden ingericht om het al rijdend chemisch te kunnen dumpen."

Moeilijk op te sporen

De omvang van de illegale dumpingen varieert van vaststellingen van enkele kleine vaatjes restafval tot incidenten met duizenden liters chemisch en toxisch restafval. Jambon vreest dat een groot aantal illegale dumpingen in waterlopen, rivieren of de grond nooit worden ontdekt. Als het gaat om kleinere hoeveelheden afval, wordt vaak gedacht aan sluikstorten en is het moeilijk een link te leggen met de productie van synthetische drugs.

Meest gelezen