Vrachtwagenchauffeurs kunnen kilometer­heffing nu al testen

Vanaf morgen kunnen transportfirma's hun vrachtwagens registreren voor het systeem van rekeningrijden. Dat gaat pas op 1 april 2016 in, maar vrachtwagenchauffeurs kunnen nu al een zogenoemde on board unit bestellen om het systeem te testen.

Vanaf 1 april 2016 moeten vrachtwagens van meer dan 3,5 ton tol betalen om ons wegennet te gebruiken. Het gaat dan om snelwegen, grote wegen en wegen in en om Brussel.

Om het systeem van rekeningrijden te kunnen toepassen, moeten transportfirma's technologie in hun vrachtwagens installeren, de zogenoemde on board units (OBU, foto in tekst). Hoewel het rekeningrijden pas over zes maanden van kracht wordt, kunnen transportfirma's die OBU's nu al bestellen, waarmee ze het systeem al kunnen testen.

"Zo'n OBU is eigenlijk een soort dikke gps waar de kaarten van de drie gewesten (Vlaanderen, Brussel, Wallonië, nvdr.) in zitten en de tarieven die de gewesten bepaald hebben", legt Johan Schoups van Viapass uit. Viapass is opgezet door de drie gewesten en moet het hele systeem van rekeningrijden controleren.

Alles wat de chauffeurs nodig hebben voor het rekeningrijden zit daar al in. "Nu kunnen ze als ze willen gewoon worden aan het systeem door de trajecten te rijden. Achteraf krijgen ze ook een factuur waarop het aantal gereden kilometers staat. Maar voor de 1e april is die factuur natuurlijk gelijk aan nul."

800.000 bakjes

In totaal hebben de drie gewesten 800.000 OBU's besteld. Naar schatting 150.000 daarvan zouden voor ons land bedoeld zijn. Alle andere zijn bedoeld voor buitenlandse vrachtwagens.

Transportfirma's kunnen de OBU's vanaf morgen online of aan verschillende servicepunten bestellen. Ze kopen de OBU's niet, maar huren ze in feite en moeten een waarborg van 135 euro betalen. Voor buitenlandse chauffeurs komen er op verschillende plaatsen in het land automaten waar ze een OBU kunnen huren.

In onderstaand filmpje legt Satellic, de producent die door de gewesten is aangesteld om het systeem te ontwikkelen, uit hoe een OBU werkt.

Meest gelezen