"Overheid lijkt niet wakker te liggen van armoede"

Bijna 11 procent van de Vlamingen leeft nog steeds in armoede en de kinderarmoede stijgt jaar na jaar. Dat blijkt uit de nieuwe Armoedebarometer van Decenniumdoelen 2017, een samenwerkingsverband van organisaties en sociale bewegingen die de armoede in ons land tegen 2017 willen halveren. De organisaties zijn ontgoocheld in het "falend beleid". "We zijn een samenleving aan het creëren waarin de ongelijkheid dramatische vormen aanneemt", reageert voorzitter Jos Geysels.

"Onheilspellend en onbegrijpelijk" noemt Geysels de nieuwe cijfers over armoede die in de Armoedebarometer verzameld zijn (zie letterlijk). De doelstellingen die Decenniumdoelen 2017 had vooropgesteld - de armoede halveren - zijn nog lang niet in zicht, integendeel.

Die armoede uit zich op verschillende manieren: "We zien dat de inkomens er niet op vooruit gaan, dat steeds meer mensen problemen hebben om hun facturen voor water, gas, elektriciteit en dergelijke te betalen, dat mensen hun doktersbezoek gaan uitstellen", legt Geysels uit in "De ochtend".

We gaan er ondanks de crisis met zijn allen redelijk op vooruit en België behoort nog altijd tot de top 10 van de rijkste landen, maar die armoede gaat er maar niet op vooruit, klaagt Geysels aan. "Er zijn nog altijd 1,5 miljoen arme mensen in België, het is onvoorstelbaar."

"Regeringen halen eigen doelstellingen niet"

Decenniumdoelen wijst met een beschuldigende vinger naar het "falende beleid" van de verschillende regeringen in ons land. "Het beleid geeft de indruk niet wakker te liggen van armoede", luidt het scherp in een persbericht. "De stabiliteit van het armoederisico in Vlaanderen en de situatie in andere EU-landen wordt gezien als een overwinning in de strijd tegen armoede. Onzin natuurlijk als 10,8 procent van de Vlamingen in armoede leeft en de kinderarmoede jaar na jaar toeneemt."

"De balans van de voorbije regeringen is niet positief", zegt ook Geysels. "Ze halen hun eigen doelstellingen niet. Geen dertig procent minder armen, geen halvering van de kinderarmoede. Ze slagen er niet in, ondanks alle retoriek, ondanks alle prioriteiten, ondanks het feit dat we twee ministers hebben. We halen de minimale doelstellingen niet."

De organisaties verwachten ook weinig van de huidige regeringen. "Met het huidige beleid is de kans groot dat de armoede alleen nog maar zal toenemen", verwacht Geysens. "Ondanks een steeds groeiende kloof tussen laag- en hooggeschoolden, ondanks het manifest gebrek aan volwaardige jobs voor kansengroepen, ondanks een stijgende jeugdwerkloosheid, wordt de werkzoekende geviseerd als schuldige aan zijn situatie", luidt een van de kritieken in het rapport. De organisaties verwijten de Vlaamse regering ook dat ze de kans die ze had met de regionalisering van de woonbonus, niet gegrepen heeft om de woonproblematiek aan te pakken.

Het Armoederapport wijst ook op een aantal positieve aspecten, onder meer in het onderwijs, maar veel reden tot euforie is er toch niet. "Over bijna tien jaar gaan we er niet op vooruit. De rijkdom wordt groter, maar de armoede wordt ook groter. We zijn een samenleving aan het creëren waarin de ongelijkheid dramatische vormen aanneemt", waarschuwt Geysels.

Beschaafd land

Decenniumdoelen 2017 stelt in het rapport verschillende maatregelen voor. Geysels haalt er twee prioriteiten uit: "Kijk altijd naar het effect van maatregelen aan de onderkant van de samenleving", stelt hij de regeringen voor. "En verhoog eindelijk eens de minimale uitkeringen, want die zitten voor een groot gedeelte onder de armoedegrens. In een beschaafd land kan dat niet."

Meest gelezen