"Hoge patiëntenbijdrage voor borst­reconstructie moet verdwijnen"

De kostprijs van een een borstreconstructie met eigen weefsel hangt af van het uurtarief van de betrokken zorgverleners, waarover vandaag geen consensus bestaat. Dat concludeert het federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) na een onderzoek rond de kostprijs. Het KCE pleit dan ook opnieuw voor een globale herevaluatie van de medische erelonen. Kom op tegen Kanker hoopt dat de hoge patiëntenbijdrage voor de vrouwen die een borstreconstructie laten uitvoeren, zo verdwijnt.

Er heerst al enkele jaren ongenoegen over de soms heel hoge "esthetische supplementen" die patiënten moeten betalen voor een borstreconstructie met eigen weefsel. Volgens een onderzoek van een Vlaamse Liga tegen Kanker (VLK) uit 2014 bedragen die supplementen gemiddeld 2.620 euro.

De plastisch chirurgen vinden dat die supplementen gegrond zijn omdat het ereloon dat het Riziv hen betaalt (bv. 1.527 euro voor een reconstructie met een vrije flap van het type DIEP, die het vaakst wordt uitgevoerd in België) veel te laag ligt in verhouding tot de complexiteit en de zwaarte van de interventie.

Onderzoek KCE

Omdat onderhandelingen tussen de chirurgen en het Riziv mislukten, werd aan het KCE gevraagd om berekeningen te maken, die kunnen dienen als basis voor discussie bij een (eventuele) herziening van de Riziv-tarieven. Omdat er voor artsen geen basis uurtarief bestaat dat door iedereen werd aanvaard, baseerden de KCE-onderzoekers hun berekeningen op hypothetische uurtarieven, die werden vermenigvuldigd met de interventieduur van de ingreep, die tien Belgische chirurgische teams gedurende drie maanden optekenden.

De resultaten zijn zeer uiteenlopend: voor een reconstructie met een vrije flap van het type DIEP schommelt de gemiddelde kostprijs tussen 1.125 (dus lager dan de huidige Riziv-vergoeding) en 2.584 euro. Daar komt mogelijk nog de prijs bij van aanvullende ingrepen, zoals een tepelreconstructie of littekencorrectie.

Het KCE "aanvaardde deze opdracht alleen omdat het Riziv zich, door de impasse in de onderhandelingen, in een delicate situatie bevond en dringend om een oplossing vroeg. De voorgestelde cijfers kunnen daarom enkel worden gebruikt als tijdelijke oplossing", klinkt het. "Het echte antwoord op deze vraag moet komen van een globale herevaluatie van de medische erelonen."

Kom op tegen Kanker

Kom op tegen Kanker hoopt alvast op een snelle oplossing. "De conclusie van het KCE is dat de terugbetaling voor een borstreconstructie aan de lage kant is. Wat anderzijds blijkt, is dat de supplementen die nu gevraagd worden, niet te verantwoorden zijn", aldus Ward Rommel. "Binnen de ziekteverzekering moet er -in onderhandeling met de plastische chirurgen- een nieuwe terugbetaling worden afgesproken zodat de hoge patiëntenbijdrage voor de vrouw verdwijnt."

Meest gelezen