België op de vingers getikt over asielregels

Verschillende landen passen de Europese asielregels niet strikt toe en daarom begint de Europese Commissie in totaal 40 procedures tegen 19 landen. Ook ons land is erbij en krijgt twee vermaningen.

Die vermaningen krijgt België omdat de regering niet op tijd heeft meegedeeld dat ze Europese asielwetten heeft omgezet. Die hebben betrekking op de toepassing van internationale beschermingsregels en op de normen voor de opvang van erkende asielzoekers.

Voor 15 juli moest België formeel laten weten dat die regels waren omgezet in nationale wetgeving. Maar kennelijk heeft de regering dit niet bevestigd aan de Commissie

De vermanende brieven zijn een eerste stap en België heeft nu 2 maanden om te reageren. De commissie wil met de vermaningen een duidelijk signaal geven, zegt Europees Commissaris Frans Timmermans.

Ook Duitsland, dat de voorbije weken het voortouw nam om de vluchtelingencrisis aan te pakken, houdt zich volgens de Europese Commissie niet aan de regels.

Vanavond vergaderen de Europese staatshoofden en regeringsleiders in Brussel over het vluchtelingenprobleem.

Francken: "We betreuren de reactie van Europa"

Theo Francken (N-VA), staatssecretaris voor Asiel en Migratie, betreurt de twee ingebrekestellingen. "Het is tijd dat Europa eerst in eigen boezem kijkt, vooraleer de vinger te wijzen naar een ander", zegt Francken.

"We betreuren deze reactie van Europa", schrijft de staatssecretaris in een mededeling. "De omzetting van de asielprocedurerichtlijn diende te gebeuren tegen 20 juli 2015. We zijn amper 2 maanden verder." Ook bij de omzetting van de richtlijn over de opvang van vluchtelingen stelt de Commissie zich vragen.

Volgens Francken zetten de landen die momenteel met een erg hoge instroom van vluchtelingen worden geconfronteerd, "zoals bijvoorbeeld Duitsland maar ook België", alles in op het voorzien van humane opvang voor deze asielzoekers. "Het is tijd dat Europa eerst in eigen boezem kijkt, vooraleer de vinger te wijzen naar een ander."

Het Belgische asielsysteem is bovendien erg kwaliteitsvol, zegt Francken, "het is op de meeste vlakken al conform de Europese richtlijnen". De volledige omzetting van de Europese asielwetgeving zal behandeld worden in de schoot van de regering. "Het is bovendien een complexe materie en dat vergt tijd", aldus Francken. Hij wijst erop dat de brieven die de Commissie heeft gestuurd geen veroordeling zijn, maar een eerste waarschuwing. "Het merendeel van de Europese landen heeft de (asielprocedure)richtlijn nog niet omgezet. Ook Duitsland, Frankrijk en Zweden nog niet."

Michel: "Betere informatiedoorstroming"

Ook premier Michel ging bij zijn aankomst op de Europese top in op de ingebrekestellingen. Hij benadrukt dat België zijn verplichtingen volledig nakomt, maar "dat een betere informatiedoorstroming vanuit de administratie naar het Europese niveau misschien noodzakelijk zal zijn". Enkele dagen geleden had Michel nog een vergadering met Jean-Claude Juncker en toen pakte de Commissievoorzitter met "complimenten" uit voor "alles wat we aan het doen zijn", aldus Michel.

Meest gelezen