"Brusselse OCMW's helpen niet mee in strijd tegen Syriëstrijders"

De strijd die gerecht en politie in Brussel sinds enkele maanden voeren tegen sociale fraude bij Syriëstrijders loont. Tientallen verdachte Syriëgangers zijn hun uitkering al kwijt. Dat zegt procureur-generaal Johan Delmulle in zijn openingsrede van het nieuwe gerechtelijk jaar. Toch is er een belangrijk werkpunt: sommige belangrijke OCMW's in Brussel werken amper mee. Delmulle vindt dat niet langer houdbaar en wil dat het parlement ingrijpt.

Vorig najaar lanceerde het Brusselse parket-generaal het Belfi-project. Bedoeling is dat de financiële cel van de gerechtelijke politie onderzoek voert naar sociale fraude bij Syriëstrijders waardoor die hun uitkering kunnen verliezen.

Het gerecht heeft sindsdien 78 dossiers over sociale fraude bij Syriëstrijders doorgespeeld naar de uitkeringsinstanties. Resultaat: onterechte uitkeringen kunnen worden stopgezet en gerecupereerd. Voorlopig zou dat naar schatting ruim 64.000 euro aan werkloosheidsvergoedingen moeten opleveren en ruim 19.000 aan onterechte kinderbijslag.

Daarnaast heeft het gerecht ook zeven dossiers geopend naar vennootschappen die ervan verdacht worden Syriëstrijders te helpen. De betrokken vzw's worden verdacht van fiscale en sociale fraude.

Procureur-generaal Delmulle is tevreden met de resultaten en de werking van het project. "Het project beantwoordt aan de verwachtingen en zal ook dit gerechtelijk jaar worden verdergezet", aldus Delmulle.

"Gebrekkige samenwerking OCMW's maakt aanpak problematiek zeer moeilijk"

De procureur-generaal bij het hof van beroep van Brussel looft de samenwerking tussen de federale politie, het gerecht en de sociale instanties. Maar over één samenwerking - of beter het gebrek eraan - is Delmulle niet te spreken. Volgens hem verloopt de samenwerking met "bepaalde belangrijke OCMW's in Brussel" erg stroef.

"Ze verlenen geen medewerking en wisselen geen informatie uit", klinkt het. Zo krijgt het gerecht blijkbaar geen informatie over welke bedragen de OCMW's hebben uitgekeerd en welke uitkeringen zijn stopgezet. Het OCMW beroept zich daarvoor op het beroepsgeheim, sommige OCMW's antwoorden het gerecht zelfs gewoon helemaal niet.

"Dit gebrek aan samenwerking maakt een multidisciplinaire aanpak van de problematiek zeer moeilijk", zegt Delmulle. Hij roept het parlement op dit onder de loep te nemen. Concreet wil de procureur-generaal dat de OCMW's hun beroepsgeheim niet meer zouden mogen inroepen. "Het valt moeilijk te begrijpen dat een bank wel verplicht kan worden om financiële gegevens van klanten mee te delen, maar dat het OCMW aan geen enkele medewerkingsplicht zou onderworpen zijn", zegt Delmulle daarover.

Meest gelezen