Medische gegevens ook van Vlamingen te koop op het internet Auteur: Zico Saerens

zo 30/08/2015 - 21:06 Zico Saerens Op het internet zijn ook van Vlamingen medische gegevens zonder problemen te koop. Dat heeft het Canvas-programma "Panorama" ontdekt. De gegevens komen vaak van zogenoemde wearables: kleine computertjes die informatie over uw gezondheid bijhouden.
Bekijk de reportage

Uw hartslag, bloeddruk, stressleven, slaappatroon, hersenactiviteit en zelfs seksleven. Het lijstje van gegevens die zogenoemde wearables kunnen verzamelen en doorsturen naar uw smartphone wordt steeds eindelozer. "In de toekomst zal je bij de dokter kunnen gaan en zeggen dat je alles al zelf hebt gemeten", zegt arts Koen Kas in het programma.

VRT

Door al die gegevens leren we meer over onszelf, maar blijft het daar ook bij? Duidelijk niet, zo blijkt. Hoewel het in ons land verboden is om medische gegevens te verkopen, gebeurt het toch op het internet.

Zo bestaan er lijsten van mensen die lijden aan diabetes, overgewicht of hartproblemen. Op een van de lijsten die "Panorama" te zien kreeg, stonden ook de gegevens van de bekende advocaat Walter Damen. "Ik moet zeggen dat ik behoorlijk geschokt ben, aangezien ik geen enkele van die aandoeningen heb."

Privacycommissie

Volgens de privacycommissie is het heel moeilijk om in gevallen als deze in te grijpen. Op het internet zijn er namelijk geen grenzen die aangeven wanneer bijvoorbeeld het Europees of Amerikaans recht van toepassing is. Burgers moeten zich met andere woorden neerleggen dat ze een stuk van hun privacy opgeven wanneer ze gezondheidsapplicaties op hun smartphone gebruiken.

"Je staat hier als particulier totaal machteloos tegenover", zegt voorzitter Willem Debeuckelaere in "Het Journaal". "Als je wearables wil gebruiken, dan moet je dat doen. Maar wees wel voorzichtig. Geef bijvoorbeeld niet te veel informatie waarmee je achteraf niet geconfronteerd wil worden."