West-Vlaamse gemeenten stellen schadedossiers op

Verschillende gemeenten die getroffen zijn door het noodweer, zullen een schadedossier opstellen. Ze hopen in aanmerking te komen voor een vergoeding van het rampenfonds en hebben twee weken de tijd om een dossier in te dienen. Assuralia, de koepelorganisatie van verzekeraars, raadt mensen die getroffen zijn door het onweer van afgelopen nacht aan om schade snel te melden. Schade door natuurfenomenen wordt gedekt door de brandverzekering van huizen en de omniumverzekering van wagens.

Terwijl het centrum van West-Vlaanderen nog volop bezig is met het ruimen van puin en bomen, en zich klaarstoomt voor mogelijk nieuw onweer vanavond, wordt er ook al verder in de toekomst gedacht. "In de eerste plaats kunnen slachtoffers terugvallen op hun eigen verzekering, maar we gaan ook een schadedossier opstellen om zo eventueel in aanmerking te komen voor het rampenfonds", zegt de burgemeester van Oostkamp Luc Vanparys (CD&V).

Heel wat steden en gemeenten in de buurt plannen hetzelfde. "Wij gaan het voorbeeld van Oostkamp volgen, want ook hier loopt de schade op", zegt Norbert De Cuyper (CD&V), burgervader van Torhout.

In Kortemark, waar er duidelijke tekenen zijn van een windhoos, is men nog volop bezig met de inventarisatie. "Als die rond is, beslissen we definitief over een schadedossier", zegt burgemeester Toon Vancoillie (Open VLD).

En ook Brugge, dat onder meer af te rekenen kreeg met heel wat wateroverlast, neemt al de nodige maatregelen. "Zoals gebruikelijk houden wij alle schade nauwgezet bij. Maar op dit moment is het pompen en nog eens pompen", zegt burgemeester Renaat Landuyt (SP.A).

Het onweer trok zondagochtend een spoor van vernieling in het noorden van West-Vlaanderen, van aan de Franse grens tot in Oost-Vlaanderen. De provincie bereidt zich in de mate van het mogelijke voor op nieuw onweer, vanavond. "Het is heel moeilijk om te voorspellen wat er nog zal komen, maar we zorgen dat de slachtoffers veilig en droog zitten en we zamelen reeds het nodige materiaal in. We houden het alleszins goed in de gaten", zegt Luc Vanparys van Oostkamp.

"Snel schade melden"

Assuralia, de koepelverzekering van de verzekeraars raadt mensen die schade hebben opgelopen, aan zo snel mogelijk aangifte te doen. "Bij normale schade ten gevolge van een onweer komt uw verzekering sowieso tussenbeide", aldus Wauthier Robyns van Assuralia. "De courante brandverzekering dekt immers de schade bij natuurkrachten, zoals onweer en rukwinden. Hetzelfde geldt voor wagens met een omniumverzekering."

Op het aantal schadeclaims dat zal worden ingediend, heeft Robyns nog geen zicht. "We kunnen wel spreken van een indrukwekkend onweer. Ik heb het zelf ook van nabij beleefd."

Een vergelijking met de zware storm tijdens het Pinksterweekend van vorig jaar gaat volgens Robyns niet op. "Toen werd er slechts één nauwe strook getroffen door het zware weer, namelijk de regio ten zuiden van Brugge tot boven Antwerpen. De schade was toen geografisch erg beperkt. Ik heb het gevoel dat dit nu anders ligt."

"Controleer je dak"

Robyns benadrukt dat er geen wettelijke termijn is waarbinnen geleden schade moet worden aangegeven. "Indien de schade pas binnen enkele dagen of weken wordt opgemerkt, stelt dat voor de verzekeraar op zich geen probleem. Maar mensen zijn er toch best zo snel mogelijk bij", benadrukt hij.

"Als er noodmaatregelen nodig zijn, moet je daar zo snel mogelijk werk van maken. Het gaat dan bijvoorbeeld om een beschadigd dak dat moet afgedekt worden om erger te voorkomen. Ik raad mensen aan om een kijkje te gaan nemen bij de woning van familieleden die momenteel met vakantie zijn", aldus Robyns.

Tussenkomst Rampenfonds?

Of het Rampenfonds tussenbeide komt voor de schade die niét gedekt wordt door verzekeraars, is nog onduidelijk. De getroffen gemeenten moeten eerst een dossier indienen.

 

"Elke gemeente krijgt twee weken de tijd om bewijsmateriaal te verzamelen. Het gaat dan om foto's van schade door hagel en windhozen", legt Wim Claes, verantwoordelijk voor de erkenning van natuurrampen bij het Rampenfonds uit.

"Het KMI kan immers enkel de kans op een windhoos inschatten. Zij kunnen niet bewijzen dat dit weerfenomeen expliciet heeft plaatsgevonden. Daarom is het belangrijk dat de getroffen gemeenten concreet bewijsmateriaal kunnen voorleggen."

Nadat het dossier bij het Rampenfonds is ingediend, geeft het KMI daar binnen de week advies over. In eerste instantie moet vastgesteld worden of het gaat om extreme omstandigheden. Later moet de ministerraad beslissen of het noodweer als ramp erkend kan worden. Pas daarna kunnen alle schadeclaims ingediend worden.

Indien het stormweer wordt erkend als ramp, dan komt het fonds tussenbeide voor schade die niét door de reguliere brandverzekering wordt gedekt. "Voor alle duidelijkheid: wij bestaan enkel voor uitzonderlijke gevallen. Burgers met ondergelopen kelders worden niét door ons vergoed", besluit Claes.

Hoe dien je een schadeclaim in?

  • Meld de schade aan je verzekeraar
  • Maak degelijke foto's
  • Contacteer een vakman om een bestek op te maken van de geleden schade
  • Probeer zelf ergere schade te vermijden. Tip: controleer zelf even de staat van je dak en ramen

(bron: Wauthier Robyns - Assuralia)

Meest gelezen