Scholieren met B-attest mogen jaar niet meer overdoen van Crevits

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) wil dat leerlingen die een B-attest krijgen, er niet langer voor kunnen kiezen om te blijven zitten. Dat staat in De Standaard en Het Nieuwsblad. De maatregel zou ten vroegste op 1 september 2016 ingevoerd worden.

Leerlingen in het middelbaar onderwijs kunnen drie attesten krijgen. Een A-attest betekent dat de leerling zonder problemen naar het volgende jaar mag overgaan, iemand met een C-attest moet blijven zitten en een B-attest is bedoeld om een leerling te laten heroriënteren. "Nu willen we werk maken van een betere heroriëntering in het middelbaar onderwijs en dan is het cruciaal dat als je een B-attest krijgt, je ook verandert van richting", legt Crevits uit.

Nu heeft een kwart van de zittenblijvers, meer dan 5.000 leerlingen, het jaar ervoor een B­-attest gekregen. "Maar daar dient dat attest helemaal niet voor", aldus de Vlaams minister van Onderwijs. "Zittenblijven werkt meestal niet. Het leidt zelden tot betere schoolresultaten op langere termijn, werkt spijbelgedrag in de hand én het kost het Vlaamse onderwijs elk jaar iets meer dan 185 miljoen euro."

In bepaalde gevallen wil de minister wel nog toelaten dat iemand met een B-attest zijn of haar jaar opnieuw doet, "met name als de klassenraad dat heel nadrukkelijk zou mogelijk maken, en uiteraard met een engagement van de leerling zelf".

Nieuw secundair onderwijs start in september 2018

In een interview in De Morgen zegt Crevits voorts dat ze al in 2018 van start zal gaan met het gemoderniseerd secundair onderwijs. In de plannen van de vorige Vlaamse regering, die het masterplan voor de hervorming goedkeurde, werd aanvankelijk gesproken over 2017. Maar onderwijsexperts gingen ervan uit dat de modernisering pas een aanvang zou nemen rond 2020.

"In het regeerakkoord is bepaald dat we tegen juni volgend jaar - na screening van alle studierichtingen - gaan bepalen of die richtingen het best voorbereiden op de arbeidsmarkt dan wel op verder studeren. Als dat klaar is, moet het mogelijk zijn om tegen het einde van de legislatuur in september 2018 effectief te kunnen starten met een uitgevoerd masterplan en dus de start van een vernieuwingsoperatie binnen ons secundair onderwijs", aldus Crevits.

Meest gelezen