VVSG: "Erkende vluchtelingen krijgen niets méér"

Zodra een asielzoeker als vluchteling wordt erkend of subsidiaire bescherming krijgt, heeft hij recht op dezelfde behandeling als eender welke Belg. Volgens de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG) hebben ze als behoeftigen inderdaad recht op een leefloon en op begeleiding. Maar een streepje voor hebben ze niet, zo blijkt.

Europa maakt dezer dagen de ergste vluchtelingencrisis sinds de Tweede Wereldoorlog door, maar in ons land blijkt die crisis voorlopig nogal mee te vallen. Van begin dit jaar tot eind juli werden 4.323 mensen aanvaard als asielzoeker. 3.594 van hen kregen het statuut van vluchteling, 729 kregen subsidiaire bescherming. Ter vergelijking: in 2000 waren er nog 42.691 asielaanvragen in ons land.

59,3 procent van wie hier van begin dit jaar tot nu asiel aangevraagd heeft, heeft een positieve beslissing gekregen. Vorig jaar bedroeg de beschermingsgraad nog 46,8 procent. "Het gaat hier om een beslissing van het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen, dat aanvragen toetst aan de Conventie van Genève", zegt Mieke Candaele van Fedasil.

"Het gaat om mensen die erkend zijn op basis van internationale verdragen en zij hebben recht op dezelfde behandeling als eender welke Belg", zegt Fabienne Crauwels van de VVSG. "Erkende vluchtelingen krijgen niets méér, maar er is wel een kleine afwijking  als het gaat over hervestigingsprogramma's."

Crauwels erkent dat de OCMW's nu soms voor een dilemma worden geplaatst. "De hogere instroom is een probleem. Aan wie moeten de OCMW's voorrang geven? Aan een vreemdeling of een autochtone dakloze? Beiden zitten in een precaire toestand." Volgens haar is het aanbod aan sociale woningen gewoon te klein. "Er zijn gewoon te veel doelgroepen die op dit kleine segment een beroep moeten doen."

"Zo snel mogelijk uit de bijstand"

Volgens Crauwels kan de uitstroom van erkende asielzoekers uit de opvang niet los worden gezien van de instroom. Als erkende vluchtelingen langer in de opvang van Fedasil moeten blijven omdat de OCMW's niet snel genoeg betaalbare woningen voor hen vinden, dan bezetten zij een plaats van nieuwe asielzoekers die net het land zijn binnengekomen.

Volgens Fabienne Crauwels hebben we er als maatschappij gewoon belang bij dat erkende vluchtelingen zo snel mogelijk integreren. "We moeten die mensen zo snel mogelijk uit de bijstand krijgen. Ik begrijp de perceptie dat pas aangekomen vluchtelingen alles krijgen, maar het gaat hier wel in grote meerderheid over oorlogsvluchtelingen. Woonst is voor hen een essentiële stap, maar daarna komen er nog andere uitdagingen, zoals taallessen en kansen creëren."

"Het is een heel complex verhaal en er staan ons nog grote uitdagingen te wachten", erkent Fabienne Crauwels. Eén bepaalde doelgroep vertragen door hen minder rechten te geven, vindt ze geen goed idee. "Dan zullen die mensen nooit kunnen bijdragen."

Meest gelezen