"Duidelijk bewuste inbreuk tegen regels in kerncentrale Tihange"

"Er is in de kerncentrale van Tihange een duidelijk bewuste inbreuk gebeurd tegen de bestaande regelgeving voor kerncentrales." Dat heeft Jan Bens, de topman van de nucleaire waakhond FANC, gezegd in de Kamer. Volgens hem heerst er een soort van "zelfgenoegzaamheid" in de bewuste kerncentrale: "De opeenvolging van incidenten is uitzonderlijk".

Bens was uitgenodigd in de bevoegde subcommissie van de Kamer om meer tekst en uitleg te geven bij de recente stopzetting van kernreactor Tihange 3. Die ligt nog tot 28 augustus uit nadat er technische problemen waren opgedoken. Uitbater Electrabel wil tegelijk ook enkele onderhoudswerken uitvoeren.

Maar tijdens zijn presentatie beperkte de topman van het FANC zich niet tot Tihange 3. Hij haalde een hele reeks incidenten aan die de voorbije maanden plaatsvonden in Tihange. "Zo'n opeenvolging van technische inbreuken lijkt me eerder uitzonderlijk voor ons land", aldus Bens. Volgens hem heerste er in Tihange een soort "zelfgenoegzaamheid" op het vlak van veiligheid.

Voor een van de incidenten stapte het FANC zelfs naar het parket. Het ging om een probleem met een isolatieklep dat pas na 30 uur werd opgelost terwijl dat normaal gezien slechts 4 uur mag duren. Bens spreekt van een "duidelijk bewuste inbreuk tegen de bestaande regelgeving".

"Wij hebben heftig gereageerd met het FANC"

Eerder sprak het FANC al over "nonchalance" bij de kerncentrale van Tihange. Al het personeel werd verplicht om een opleiding te volgen om de veiligheidscultuur te verbeteren en de federale nucleaire waakhond schorste ook vier werknemers. "Onze reactie was uitzonderlijk. We hebben daar zo heftig op gereageerd om een duidelijk signaal te geven dat je de regels in een kerncentrale moet volgen. Je kan daar niet van afwijken", verklaart Bens nu.

Overigens heeft het FANC ook naar de site in Doel een brief geschreven om hen duidelijk te maken "dat ze niet moeten denken dat alles koek en ei is en op te letten niet in dezelfde fout te vervallen".

Bens preciseerde ook dat de inbreuken niets te maken hadden met de leeftijd van de centrales. "Ik denk niet dat de bevolking moet schrik hebben dat er een grote ramp staat te gebeuren", ging hij voort. "De barrière van de menselijke fout wordt versterkt. De rest van de barrières staat er nog."

SP.A: "Onbegrijpelijk dat een laks Electrabel Doel 1 en 2 langer open mag houden"

De uitspraken van Bens zijn een waarschuwing voor Electrabel, de uitbater van de kerncentrales. Oppositiepartij SP.A spreekt van "zware aantijgingen" aan het adres van Electrabel.

Johan Vande Lanotte stelt het langer openhouden van kerncentrales in vraag. “Deze houding moet aangepakt worden via een actieplan, zoals door het FANC is gevraagd. Zolang dit door Electrabel niet gebeurt, kan er geen sprake zijn van een verlenging van de vergunning voor de centrales van Doel 1 en Doel 2."

Ophef over scheurtjescentrales

Bens veroorzaakte nog ophef op de groene en socialistische banken toen de "scheurtjescentrales" Doel 3 en Tihange 2 ter sprake kwamen. Een panel van internationale experts heeft het FANC mondeling verslag uitgebracht over de methodologie die uitbater Electrabel hanteert om de ernst van de scheurtjes te onderzoeken.

De oppositie vond het niet kunnen dat het FANC op basis van die mondelinge goedkeuring de toestemming heeft gegeven aan Electrabel om het onderzoek te starten, in plaats van het schriftelijk rapport af te wachten.

Johan Vande Lanotte ziet er de bevestiging in dat alles in het werk wordt gesteld om beide centrales snel weer van start te laten gaan. "Dat hadden we voorspeld bij de levensduurverlenging van Doel 1 en 2", aldus Vande Lanotte. Voor Bens is de centrale vraag of Doel 3 en Tihange 2 weer zullen starten of niet. "Die beslissing zal vallen op basis van het volledige dossier", verzekerde Bens.

Meest gelezen