Tihange 3 langer dicht voor herstel van beschadigde stoomaflaatklep

Electrabel stelt de heropstart van kernreactor Tihange 3 met twee weken uit om een slecht werkende stoomaflaatklep te herstellen. Zo heeft VRT Nieuws vernomen. De kernreactor ligt al sinds woensdagnacht stil door een noodstop. Eerder waren er al twee andere kleppen die slecht functioneerden, maar die zijn intussen hersteld.

De reactor werd in de nacht van woensdag op donderdag automatisch stilgelegd na een probleem met het controlesysteem. Electrabel zou de reactor normaal zaterdag weer opstarten, maar dat is nu uitgesteld tot 28 augustus.

"De langere stop heeft niets te maken met het eerdere incident en er zijn ook geen nieuwe problemen opgedoken. We willen van de stop gewoon gebruik maken om werken die in oktober gepland waren nu in de zomer uit te voeren", luidt de officiƫle mededeling van Electrabel.

Drie kleppen stuk

Toch is er meer aan de hand: in het nucleaire gedeelte van de centrale blijkt een stoomaflaatklep slecht te werken.Ā Die gaat Electrabel nu herstellen, en het heeft daar twee weken voor nodig.Ā 

Het probleem was overigens bekend: de geplande onderhoudswerken in het najaar - die nu vervroegd worden, dus - waren al voorzien om de niet goed afgeregelde stoomaflaatklep te herstellen.Ā Deze klep vervangen zou normaal gezien slechts een kleine week duren, van 13 tot 19 oktober. Maar omdat de werken nu ongepland moeten gebeuren rekent men op twee weken.

Gisteren bleek overigens ook dat twee andere stoomaflaatkleppen, maar dan in het secundaire circuit niet naar behoren werkten, buiten het nucleaire gedeelte. Die kleppen zijn intussen hersteld.Ā De veiligheid is ook nooit in het gedrang gekomen.

Waar zitten die kleppen?

Tihange 3 is een zogenoemde drukwaterreactor. In de reactor wordt splijtstof gebruikt om water op te warmen en om te zetten in stoom. Die wordt dan weer gebruikt om een turbine aan te drijven. Als een grote fietsdynamo maakt die elektriciteit.

De kerncentrale bestaat uit drie kringen. In twee daarvan waren er problemen met kleppen:

  • In de primaire of nucleaire kring wordt water opgewarmd door de splitsing van splijtstof. In de reactor Tihange 3 zijn er al langer problemen met een klep in deze kring. Die zouden worden opgelost tijdens een onderhoud in oktober. Maar doordat de reactor deze week werd stilgelegd, wordt de klep de komende dagen vervangen.
  • In de secundaire kring wordt water omgezet in stoom. Tijdens de ongeplande stilstand van deze week werd ook hier een defect bij twee stoomaflaatkleppen vastgesteld. Electrabel heeft deze gisteren meteen vervangen.
  • In de tertiaire kring ten slotte loopt water om de stoom af te koelen. Dit is ook de meest zichtbare kring van een kerncentrale, want de waterdamp die hierdoor ontstaat, ontsnapt via de bekende koeltorens.

In een stresstest (pdf) die het FANC in 2011 uitvoerde na de kernramp in Fukushima werden de stoomaflaatkleppen in het secundaire circuit nog vermeld als cruciale onderdelen bij het stilleggen van de reactoren als Tihange zou worden bedreigd door overstromingen.

Ā 

Ā 

Ā 

Nonchalance

Vorige week tikte het Federaal Agentschap voor de Nucleaire Controle (FANC) de kerncentrale van Tihange nog op de vingers omdat er op korte tijd verschillende incidenten zijn geweest.

Het waren geen incidenten die een direct risico betekenden voor de nucleaire veiligheid, maar symptomen van een algemene nonchalance binnen de kerncentrale.

Vier werknemers werden geschorst en al het personeel werd verplicht een opleiding te volgen om de veiligheidscultuur te verbeteren.

Enkel Doel 2 en Doel 4 draaien nog

Het stil liggen van Tihange 3 betekent dat geen enkele reactor in Tihange nog draait. Tihange 1 ligt immers stil voor een revisie, en Tihange 2 ligt -net als Doel 3- stil wegens het ontdekken van de waterstofinsluitsels, de zogenaamde "scheurtjes". Momenteel draaien dus enkel Doel 2 en Doel 4.

Meest gelezen