Oriëntatieproef voor studenten is succes

De oriëntatietest, die voor middelbare scholieren moet voorspellen of ze klaar zijn voor de universiteit, mist haar intrede allerminst. Dat schrijft De Tijd vandaag. Duizenden scholieren vulden de test van de UGent en de KU Leuven al in.

Een goede studiekeuze, kennis, motivatie en inzet bepalen later mee je succes. Onder dat motto voerden zowel de KU Leuven (Luci-test) als de UGent (Simon-test) een vrijblijvende oriëntatieproef in voor de aanvang van het academiejaar. Scholieren komen aan de hand van die test te weten of ze een universitaire studierichting aankunnen.

Bij de start van de inschrijvingen blijkt dat 6.809 scholieren in Leuven en 9.344 scholieren in Gent deze test al aflegden. "We waren verrast door de populariteit van de test", zegt professor Lieve De Wachter, betrokken bij de opbouw van de test in Leuven.

"De test doet de ogen openen"

ASO-studenten halen de beste resultaten op de Leuvense oriëntatietest. 71 procent slaagt. Daarna volgen Scholieren uit het kunstonderwijs (33 %), het technisch onderwijs (31 %) en beroepsonderwijs (22 %). De Wachter benadrukt dat de test enkel positieve bedoelingen heeft. "Voor scholieren uit het TSO kan een goede score op de test de ogen openen dat naar de universiteit gaan wel mogelijk is. Maar ook voor andere studenten opent dit pas echt de ogen".

Voor velen valt de universitaire droom nu al in het water: de KU Leuven geeft aan een op de drie het signaal dat bijzonder veel inspanningen nodig zullen zijn. In Gent is de structuur van de test anders en krijgt de scholier geen algemene score maar wel een slaagkans per opleiding.

Niet-bindende test

Alvorens de test af te leggen geeft KU Leuven het advies om je te concentreren en de test van de eerste keer zo goed mogelijk af te leggen in maximaal 30 minuten. Enkel zo zou je uit de score de juiste conclusies kunnen trekken.

De populariteit van beide tests zet druk op Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits, die in april volgend jaar experimenten wil beginnen met een overkoepelende vragenlijst die studenten moet helpen oriënteren. Een kwart van de startende studenten haalt nooit een diploma. Een niet-bindende oriënteringsproef moet middelbare scholieren beter helpen inschatten wat in hun mogelijkheden ligt.

Enkele voorbeeldvragen uit de tests...

1. Na aftrek van een korting van 40 % kost een boek 18 euro. Wat  was de prijs van het boek voor de korting?


2.  Beslis voor elk woord of het een Nederlands woord is : pastitie - scheur - fobisch - markatief - laakbaar.

3.  Vervoeg het woord zodat het in de zin past: "De notities zijn een synthese van de stof die (docent) is tijdens de colleges."

4.  Reken uit: 8 - 0,8 x 5

...en de juiste antwoorden

1. De prijs van het boek voor de korting was 30 euro.

2. "Scheur", "fobisch" en "laakbaar" zijn Nederlandse woorden. "Pastitie" en "markatief" zijn dat niet.

3. Gedoceerd.

4. U moet eerst de vermenigvuldiging uit- werken en dan pas de rest van de bewerking. Zo komt u uit op 4.

Meest gelezen